- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta se skriva iza zidina Ruskog doma usred Beograda | Moja Rusija u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski dom u Beogradu osvetljen u bojama ruske zastave
Ruski dom u Beogradu osvetljen u bojama ruske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas u „Ruski dom“ u Beogradu, čija je istorija tesno povezana sa dolaskom desetina hiljada Rusa koji su nakon revolucije, 1917. godine i krvavog građanskog rata, pada Ruskog carstva i dolaska na vlast boljševika, svoje utočište našli u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
Saznaćete zašto je velelepno zdanje u stilu ruskog ampira – „carskog stila“ izgrađeno baš u centru srpske prestonice, u Ulici kraljice Natalije i videćete šta se sve skriva iza zidina zgrade koju je sagradio Vasilije Baumgarten, jugoslovenski arhitekta, vojni inženjer, general- major Bele garde i Vojske Kraljevine Jugoslavije, koji je projektovao i zgradu Generalštaba u Beogradu.
Šta je „Ruski dom“ značio za desetine hiljada „belih Rusa“, a šta za srpski narod. Kakvu ulogu je imao tokom devet decenija svog postojanja?
Otkrićete i šta je pronađeno na starom zidu izložbene sale „Ruskog doma“ i kakvu je poruku ostavio Pokret ruskog sokolstva u Beogradu.
Božićnim specijalom započeli smo novu sezonu „Moje Rusije“, pod novim nazivom „Moja Rusija u Srbiji“. Iz daleke Rusije preselili smo na Balkan, gde otkrivamo vama poznata, ali i skrivena „ruska mesta“ u Srbiji.
Otkrivamo i kakav su trag ostavili Rusi u Srbiji kroz istoriju od kulture, prosvete, umetnosti, arhitekture do svih drugih sfera. Nastavljamo da upoznajemo ruske tradicije i običaje i otkrivamo veze između naše dve države i dva naroda.
„Moja Rusija u Srbiji“ sa Oliverom Ikodinović emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta u Srbiji koja su obeležili znaminiti Rusi.
Zavirite sa nama u različite kutke Srbije, upoznajte njihove veze sa Rusijom.

O emisiji „Moja Rusija u Srbiji“

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta naše zemlje koja su obeležili znaminiti Rusi. Zavirite sa nama u različite kutke Srbije i upoznajte njihove veze sa Rusijom. Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Spomenik Caru Nikolaju Drugom u centru Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Podkast
Kako se Srbija odužila ruskom caru, koji je zbog nje žrtvovao život i krunu | Moja Rusija u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala