- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Šta koči isporuke tenkova Kijevu

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINITenk nemačke proizvodnje "leopard 2"
Tenk nemačke proizvodnje leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Nijedna zemlja EU nije uspela da navede broj nemačkih tenkova „leopard“, spremnih za slanje u Ukrajinu, piše „Špigel“, prenosi "Helsingin Sanomat".
Kako se navodi, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus sazvao je prošle nedelje video konferenciju na kojoj se nijedna zemalja nije konkretno obavezala da pošalje tenkove. U takvim okolnostima, Kijev rizikuje da ne dobije potreban broj „leoparda“ za naoružavanje svoja dva tenkovska bataljona. Brojnost jednog bataljona je 31 borbeno vozilo.
Nemačka će Kijevu predati 14 „leoparda 2“. Osim toga, ona ima još pet tenkova u rezervi za slučaj gubitka ukrajinske opreme. Poljska je obećala da će obezbediti stare verzije „leoparda“. Holandija, koja je javno izrazila spremnost da isporuči „leoparde“, nije preuzela nikakve obaveze. Portugal je u subotu najavio da će poslati tenkove u Ukrajinu. Međutim, premijer Antonio Kosta ponovo nije naveo broj.
Kako navodi Špigl, kancelar Olaf Šolc je takođe pokušao da utiče na zemlje. On je izvršio pritisak na lidere tri zemlje severne i južne Evrope da odluče o broju leoparda, prenosi list.
Nemačka je krajem januara najavila isporuke svih „leoparda“ Kijevu. Prema rečima Pistorijusa, Kijev bi trebalo da ih dobije do kraja marta.
Do sada samo je Kanada poslala prvi tenk. Očekuje se da pošalje još tri. „Pais“ piše da će Španija isporučiti Ukrajini četiri do šest borbenih vozila. Sjedinjene Države su obećale da će poslati svoje tenkove „abrams“, Velika Britanija „čelendžere“, Francuska - AMX-10 RC na točkovima. Pariz takođe nije isključio isporuke tenkova „Leklerk“.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
Peskov: Rusija će sve snažnije odgovarati na isporuke oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala