- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Irački novinar ekskluzivno za Sputnjik: Pre 20 godina gađao Buša cipelama i postao simbol otpora

© Sputnik / ElkinKarikatura koja prikazuje kako je irački novinar gađao Buša cipelama
Karikatura koja prikazuje kako je irački novinar gađao Buša cipelama  - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Irački novinar Muntazar el Zejdi postao je simbol iračkog otpora – on je 2003. godine gađao cipelama američkog predsednika Džordža V. Buša koji je stigao u posetu okupiranom Bagdadu. Dve decenije nakon prekretnice u istoriji Iraka, Zejdi govori za Sputnjik o poruci koju je tada želeo da pošalje svojim gestom.
„Tada sam hteo da odgovorim Bušu nečim uvredljivim što bi moglo da odgovori na laži Amerikanaca o nekakvom biološkom oružju u našoj zemlji, na ciničnu okupaciju i ništa manje ciničnu posetu Bagdadu gde ga niko nije očekivao. Tokom te posete svuda sam bio blizu njega i tek na poslednjoj konferenciji za štampu odlučio sam da mu bacim u lice prvo jednu pa drugu cipelu. Buš sigurno ima uspomene za ceo život“, rekao je Zejdi.
Bacanje cipela u lice protivnika jedan je od najuvredljivijih gestova u arapskoj kulturi. Upravo zbog toga je Zejdi odlučio da pokaže odnos prema američkom predsedniku – kako svoj, tako i miliona Iračana.
Prisećajući se 5. februara 2003. godine, Zejdi je rekao da je to „crni dan u istoriji Iraka“.

„Pre toga su misije Agencije UN za atomsku energiju, koje su izvršile niz inspekcija u različitim objektima u Iraku, uveravale da u zemlji nema ni hemijskog ni biološkog oružja. Ali iz nekog razloga, nakon lažne epruvete Kolina Pauela, svi su zaboravili na to. Sve je ispalo tako samo zato što je Vašington težio da baci Irak na kolena i okonča njegovu rastuću ulogu u regionu. To je odgovaralo drugim zapadnim zemljama, pre svega Velikoj Britaniji. Skovana je prava zavera protiv Iraka, protiv vlade Sadama Huseina“, konstatuje irački novinar.

Po njegovim rečima, laž je glavno oružje američke spoljne politike. Vašington je spreman da pribegne zločinačkim sredstvima svake vrste samo da bi realizovao svoje planove i zadovoljio sopstvene interese.
„Zbog te Pauelove laži Irak je platio neopisivo skupu cenu - stotine hiljada poginulih, od kojih su mnogi deca, uništena ekonomija, nedostatak infrastrukture i socijalnih garancija, odsustvo nezavisne vojske i vlade. Ta laž nas je koštala 13 godina okupacije, američkih zverstava u našim zatvorima“, dodaje Zejdi, govoreći o posledicama američke invazije.
Takođe je podsetio da se nakon otkrivanja istine o Pauelovoj epruveti Vašington nije čak ni izvinio pred Iračanima.
„Šta su uradili? Jesu li se izvinili? Ne, nisu ni priznali da su ceo svet doveli u zabludu. Pretvaraju se da se u stvari ništa nije dogodilo“, zaključio je novinar.
Državni sekretar SAD Kolin Pauel tokom sednice SB UN 2003. godine pokazao je epruvetu sa belim prahom kao dokaz da Irak navodno poseduje oružje za masovno uništenje, što kasnije nije bilo potvrđeno.
Predsednik Združenog generalštaba Kolin Pauel pokazuje vazdušne baze u Iraku tokom prezentacije u Pentagonu, 1991. - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Laž veka: Kako je govor jednog Amerikanca pre 20 godina promenio budućnost Bliskog istoka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala