- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU zabranila uvoz ruskih naftnih derivata

© Sputnik / Alekseй MalьgavkoRafinerija nafte u Omsku
Rafinerija nafte u Omsku - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Evropska unija je od 5. februara zabranila uvoz ruskih naftnih derivata. Istovremeno, zemlje Evropske unije i G7 uvode gornju granicu cene ruske nafte.
„Naftne sankcije sa šestomesečnim zakašnjenjem stupile su na snagu 5. decembra, sankcije za gorivo stupaju na snagu dva meseca kasnije, od 5. februara“, navodi se u izveštaju.
Napominje se da je privremeni izuzetak napravljen za one zemlje EU koje ne mogu brzo da nađu alternativu ruskim isporukama. One će nastaviti sa uvozom do kraja 2023. godine.
Ukupno su usvojena dva ograničenja cena: 100 dolara po barelu za ruske naftne derivate, koji se prodaju uz premiju u odnosu na referentni kvalitet nafte, i 45 dolara po barelu za one koji se prodaju uz popust.
Nemački portal RND, navodi da uvođenje gornje granice cena ruskih naftnih derivata stvara pretnju rasta cena dizel goriva u Nemačkoj. Napominje se da je dizel gorivo sada deficitarno na svetskom tržištu, a ako ga EU više ne kupuje od Rusije, moraće da se snabdeva iz udaljenijih krajeva. Na primer, kako je primetio Tomas Pauls sa Instituta za nemačku ekonomiju, iz Saudijske Arabije.
„Kapacitet specijalnih plovila je ograničen, rute su duže, a samim tim transport je i skuplji“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala