- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Lider DNR: Ruske snage prilaze Ugljedaru

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske, 346. dan. Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje mesta u DNR. Ruske snage približavaju se Ugljedaru. U okviru razmene zarobljenika oslobođena 63 ruska vojnika. Kanada poslala Ukrajini prvi od četiri tenka "leopard 2".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:48 04.02.2023
Netanjahu: Proučavamo pitanje isporuka oružja Kijevu u skladu s nacionalnim interesima Izraela
Premijer Izraela Benijamin Netanjahu izjavio je da ta zemlja analizira pitanje isporuka naoružanja Ukrajini uzimajući u obzir svoje nacionalne interese.
„Pitanje naoružanja je analizirano i prethodna vlada ga je isključila. Ja nameravam da proučim to pitanje i odgovoriću na njega na najbolji način. Mi smo na strani Ukrajine. Izučavamo to pitanje u skladu sa svojim nacionalnim interesima“, rekao je Netanjahu za francuski televizijski kanal LCI.
22:30 04.02.2023
Kanada poslala Ukrajini prvi od četiri tenka „leopard 2“
Kanada je poslala Ukrajini prvi od nekoliko planiranih tenkova „leopard 2“, izjavila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.
„Danas je kanadski vojni avion napustio Galifaks s prvim osnovnim borbenim tenkom 'leopard 2', koji naša zemlja predaje Ukrajini. Kanada podržava ukrajinski narod i mi ćemo nastaviti da obezbeđujemo Oružanim snagama Ukrajine sredstva neophodna za njihovu pobedu“, napisala je Anita Anand na Tviteru.
Kanadska ministarka je ranije rekla da ta zemlja namerava da preda Ukrajini ukupno četiri tenka „leopard 2“.
21:05 04.02.2023
UAE nastoje da posreduju u smanjenju napetosti između Rusije i Ukrajine
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastoje da budu posrednici u smanjivanju napetosti između Rusije i Ukrajine, rekao je Sputnjiku visoko rangirani diplomatski izvor u Abu Dabiju, komentarišući vesti o novom oslobađanju ruskih vojnika iz zarobljeništva.
On je podsetio da Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje da posreduju u okviru doovora postignutog tokom sastanka predsednika te države Muhameda bin Zajeda el Nahajana i predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je održan u oktobru prošle godine.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su iz ukrajinskog zarobljeništva, nakon pregovora, oslobođena 63 ruska vojnika, te da je to rezultat posredovanja rukovodstva Ujedinjenih Arapskih Emirata.
„Od samog početka krize Ujedinjeni Arapski Emirati pozivaju na deeskalaciju i dijalog i podržavaju sve diplomatske inicijative u vezi s tim. Čvrsto verujemo da diplomatija ostaje jedini realan način da se okonča kriza“, dodao je predstavnik UAE.
20:57 04.02.2023
Pušilin: Ruske snage prilaze Ugljedaru
Ruski odredi se približavaju Ugljedaru u Donjeckoj Narodnoj Republikci, protivnik u to područje prebacuje pojačanje, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.
„Oko Ugljedara, s južne strane, s jugozapadne i zapadne strane kuće su sada već pod našom kontrolom i naši odredi nastavljaju neposredno da oslobađaju sam Ugljedar“, izjavio je Pušilin u video-obraćanju, objavljenom na njegovom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, situacija je prilično složena, jer je protivnik prebacio brigadu morske pešadije, kojom je pojačao preostale jedinice.
„Te rezerve su već prebačene. Izaći ćemo na kraj s tim obavezno, ali se to u međuvremenu malo usporilo“, dodao je Pušilin.
19:33 04.02.2023
Mediji: Ukrajina može da dobije do 160 tenkova „leopard 1“ od Nemačke
Ukrajina bi mogla da dobije do 160 tenkova „leopard 1“ iz industrijskih zaliha Nemačke, prenosi list „Handelzblat“, pozivajući se na izvore.
Vlada Nemačke je u petak potvrdila da je ta zemlja odobrila da se Ukrajini isporuče tenkovi „leopard 1“.
17:22 04.02.2023
Predstavnik Kijeva: Ne garantujemo da nećemo koristiti zapadnu vojnu tehniku protiv ciljeva u Rusiji
Predstavnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, član komiteta ukrajinskog parlamenta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajni rad Fjodor Venislavski izjavio je da Kijev neće garantovati da neće koristiti zapadnu tehniku protiv ciljeva u Rusiji.
„Pojedini zapadni ekspreti imaju ideju da je Ukrajina dužna da obeća da neće koristiti svoju vojnu tehniku na teritoriji Ruske Federacije. To je ideja iz paralelnog univerzuma“, rekao je Venislavski u intervjuu za nemački „Bild“.
Prema njegovom mišljenju, sva mesta na kojima Rusija čuva svoje rakete predstavljaju legitimne vojne ciljeve Ukrajine, te da se to odnosi i na Moskvu.
Venislavski nije odgovorio na pitanje da li će Ukrajina zaista i napasti te ciljeve: „To zavisi od našeg vojnog rukovodstva“.
17:07 04.02.2023
Dvanaest boraca LNR vraća se iz ukrajinskog zarobljeništva
Dvanaest boraca Drugog armijskog korpusa Luganske Narodne Republike vratiće se iz ukrajinskog zarobljeništva u okviru razmene, saopštila je ombudsman LNR Viktorija Serdjukova.
„Danas je održana nova razmena s državom Ukrajinom, u okviru koje su iz ukrajinskog zarobljeništva oslobođena 63 ruska vojnika, a 12 od njih su naši zemljaci. Posle prvog pregleda lekara i psihologa, odvešćemo naše branioce na teritoriju republike“, rekla je Serdjukova.
16:30 04.02.2023
Nemačka počela da prikuplja dokaze o „zločinima u Ukrajini“
Nemački generalni tužilac Peter Frank izjavio je da se trenutno prikupljaju informacije i dokazi o „zločinima u Ukrajini“.
„Pokrenuli smo proces strukturalne istrage početkom marta 2022. To znači da mi još ne sprovodimo istragu protiv konkretnih ljudi, već prikupljamo informacije i dokaze. Fokus je sada na ispitivanju ukrajinskih izbeglica koji mogu biti upoznati sa ratnim zločinima u Ukrajina“, rekao je Frank u intervjuu za „Velt em Sontag“.
Prema tome, kako je dodao, „vrše se pripreme za moguće naknadno suđenje bilo u Nemačkoj, kod stranih partnera ili na međunarodnom sudu“.
Takođe se razmatra pitanje o mogućem formiranju „specijalnog tribunala“, saopštio je Frank.
16:29 04.02.2023
Francuska: Ukrajini se isporučuje oružje „za samoodbranu“
NATO ne ratuje sa Rusijom, a isporuka oružja Ukrajini predviđena je članom 51 Povelje UN, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Francuske An-Kler Ležandr.
„Niko od naših evropskih i američkih partnera ne ratuje sa Rusijom. Isporuka oružja državi koja se brani, što je predviđeno članom 51 Povelje UN, ne predstavlja zajedničko učešće u vojnim dejstvima“, izjavila je portparolka za televiziju RTVI.
16:02 04.02.2023
Vazdušna opasnost u Kijevu i drugim oblastima Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu i u nizu oblasti na istoku i u centralnom delu Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Sirene su se oglasile u Kijevu, Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Ternopoljskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.
15:25 04.02.2023
U Mađarskoj optužuju Brisel za eskalaciju sukoba u Ukrajini i izazivanje inflacije u EU
Rezolucija Evropskog parlamenta o isporukama teškog naoružalja Ukrajini i pozivi da se uvede potpuni embargo na energente i nuklearno gorivo iz Rusije izazivaju eskalaciju sukoba u Ukrajini i rast inflacije u Evropi, izjavio je državni sekretar kabineta mađarskog premijera Čaba Demeter.
Poslanici Evropskog parlamenta su na plenarnoj sednici u Briselu u četvrtak većinom glasova usvojili rezoluciju „O pripremi samita EU – Ukrajina“, u kojoj su pozvali institucije Evropske unije da „pod hitno uvedu potpuni embargo na uvoz goriva iz Rusije“ u EU.
Poslanici Evropskog parlamenta iz redova konzervativaca i reformista uspeli su s teškoćama da uključe u finalnu verziju rezolucije i amandmn, u kojem se poziva da se kao sledeći korak podrške Ukrajini „razmotri pitanje o isporukama Kijevu zapadnih borbenih aviona i raketnih sistema dalekog dometa“.
„To je sve samo ne poziv na mir. Mnogo je verovatnije da je to veliki korak ka vojnoj eskalaciji“, rekao je Demeter.
12:46 04.02.2023
Ukrajinske snage granatirale su Kijevski okrug Donjecka. Na grad je ispaljeno deset projektila iz višecevnih raketnih bacača. Nakon što je eksplozivna naprava uletela u višespratnicu, urušen je plafon između trećeg i četvrtog sprata jedne stambene zgrade, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR na Telegramu.
Pod ruševinama se mogu nalaziti dve osobe, precizirano je u saopštenju.
12:39 04.02.2023
11:27 04.02.2023
Postavljanje rakete-nosača Sojuz-FG sa brodom Sojuz MS-09 na prvoj lansirnoj rampi Gagarin kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
RUSIJA
„Odgovor će biti brz i žestok“: Medvedev upozorio – Rusija spremna da upotrebi sve vrste oružja
10:03 04.02.2023
Deset raketa palo je na Donjeck.
09:22 04.02.2023
08:48 04.02.2023
Ruski obaveštajac smatra da se ukrajinski vojnici bore pod dejstvom nekih psihoaktivnih supstanci - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
MULTIMEDIJA
Iz zarobljeništva u Ukrajini u Rusiju se vratila 63 vojnika, posredovali Emirati /video/
08:20 04.02.2023
Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
08:11 04.02.2023
Ruske jedinice uništile su u toku noći artiljerijskom vatrom ukrajinsko skladište sa municijom na desnoj obali Dnjepra, rekli su za Sputnjik izvori upoznati sa situacijom.
07:53 04.02.2023
Ukrajinske snage u Snigirjovki u Hersonskoj oblasti prave bazu sa tenkovima a to što krše međunarodno pravo prikriva se time što se tenkovi stavljaju u civilne objekte, rekao je za Sputnjik šef administracije tog regiona Jurij Barbašov.
Takva je situacija i u Pavlovki i drugim mestima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala