Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Upozorenje RHMZ-a: Opasno vreme u Srbiji, sneg napravio haos /video/

© Foto : Sputnjiku ustupila Biljana Pijevac/VLASINSKO JEZ.Sneg ispred Zdravstvenog centra u Surdulici
Sneg ispred Zdravstvenog centra u Surdulici - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Pratite nas
U Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme. Sneg u višim predelima pada u užičkom kraju. Problema je bilo preko Tare i Debelog brda, na Kopaoniku, Goliji, Jelici...
Olujni vetar i sneg je u većem delu Srbije, na planinama snežni smetovi stvaraju problem, a neprohodno je nekoliko putnih pravaca.
Saobraćaj na putu ka Kopaoniku iz pravca Brzeća je bio u prekidu od 17.30 do 19.30, a na toj deonici je trenutno nulta vidljivost pa će saobraćaj iz Brzeća do vrha Kopaonika biti obustavljen.
Zbog mećave praćene olujnim vetrom koji smanjuje vidljivost i vozača koji su na planinu pošli vozilima bez zimske opreme i zaglavili se, na deonici od Useka do Jarma nastao je zastoj i formirana je kolona, ali su oko 19.30 radnici zimske službe „Kruševac puta“ uspeli su da raščiste dvočasovni zastoj u saobraćaju, pa su vozila iz kolone nastavila put odredišta, prenosi RTS.
Većina putnih pravaca u Srbiji je prohodna,a neprohodan je put Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i neki putevi trećeg prioriteta održavanja, saopštilo je JP Putevi Srbije. Ekipe preduzeća Novi Pazar put trenutno raščišćavaju put.
Na teritoriji Zlatiborskog okruga sneg pada ceo dan, a u popodnevnim satima je jačeg intenziteta, situacija je vrlo ozbiljna, a pored snega imamo i mećavu koja stvara snežne nanose koji nam prave ogromne probleme, rekao je za Tanjug Alen Mušanović iz užičkih Puteva.
On je dodao da je najteža situacija na teritoriji Borove glave, na putu od Zlatibora prema Novoj Varoši, preko Tare i Debelog brda gde su angažovane teške mašine na raščišćavanju smetova.
„Pored grejdera na teritoriji okruga radi i 20 kamiona koji su aktivni 24 sata i non stop se vrši čišćenje pa su putevi prvog prioriteta prohodni dok na putevima drugog i trećeg prioriteta na kolovozima ima od 5 do 10 cm snega“, objasnio je Mušanović.
Od 17 sati na snazi je zabrana teretnog saobraćaja za kamione iznad 7,5 tona na teritoriji Užica, na glavnoj magistrali od Užica preko Borove glave, preko Kadinjače i Debelog brda.
Na Rudnu i Studenici sneg pada već drugi dan, put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je od noćas napadalo novih 20 centimetara snega, preneo je RTS.
Zbog oluje i vremenskih neprilika otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada.
Kako javlja Glas zapadne Srbije, sneg od sinoć pada u višim predelima zapadne Srbije, pre svega u Zlatiborskom kraju, ali i na teritoriji opštine Ivanjica.
Doneta je zabrana za teretne kamione, preko Debelog brda, koji povezuje Bajinu Baštu i Valjevo.
Sneg pada i u dragačevskom kraju, ali za sada nije napravio probleme.
„Na teritoriji naše opštine svi putni pravci su prohodni, sneg pada, kako su meteorolozi i najavili, a naše ekipe dežuraju 24 sata. Olujni vetar napravio je male probleme u samoj varošici Lučani, ali ljudi iz JKP ‘Komunalac‘ su već na terenu i rade na uklanjanju granja“, rekao je Milija Milenković, zamenik predsednika opštine Lučani.
Na Goliji je noćas napadalo 30 centimetara novog snega, a putari neprekidno rade na čišćenju puta Golijska Reka-Odvraćenica koji je od noćas ponovo neprohodan.
Put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je od noćas napadalo novih 20 centimetara snega.
Sve ekipe zimske službe „Kruševac puta“ su na terenu, pa za sada nema problema u saobraćaju iako je vidljivost zbog niske oblačnosti smanjena na 200 metara, a na kolovozu ima oko pet centimetara ugaženog snega.
Na vrhu planine snežni pokrivač dostigao je metar visine, duva severozapadni vetar pet do osam metara u sekundi.
© Sputnjiku ustupila Biljana Pijevac/VLASINSKO JEZ.Sneg u predelima Vlasinskog jezera
Sneg u predelima Vlasinskog jezera - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Sneg u predelima Vlasinskog jezera
U pogonu je 15 žičara, a zbog jakog vetra ne rade Treska, Jaram i Gobrlja.
Na visoravni Rudno i u Studenici napadalo je i do 60 centimetara snega, ali su putevi Rudno-Studenica i Rudno-Bzovik, zahaljujući intervenciji „putara“ prohodni za saobraćaj.
© Sputnjiku ustupila Biljana Pijevac/VLASINSKO JEZ.Sneg u predelima Vlasinskog jezera
Sneg u predelima Vlasinskog jezera - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Sneg u predelima Vlasinskog jezera
Istovremeno, Ibar u Kraljevu je u blagom opadanju i pored kiše koja u tom gradu pada od sinoć.
Sneg na Divčibarama pada od sinoć, jak vetar raspršuje sneg sa drveća, što dodatno otežava kretanje, mehanizacija za čišćenje je na terenu, pa su putevi kroz naselje prohodni.
Jako olujno nevreme tokom popodnevnih sati zahvatilo je Topolu, a u pojedinim selima došlo je i do sugradice što nije uobičajeno za ovo doba godine.
„Mislili smo da pada sneg jer je sve obelelo, međutim u pitanju je bila sugradica na koju smo navikli tokom letnjih i prolećnih meseci. Sve je trajalo oko nekih dvadesetak minuta i duvao je izuzetno jak vetar”, rekli su za Rinu meštani Topole i dodali da je nevreme kasnije prešlo u jaku snežnu vejavicu.
Oluja praćena sitnim snegom zabeležena je na putu od Topole ka Rudniku, gde je na pojedinim deonicama kolovoza došlo i do formiranja snežnog pokrivača u visini od nekoliko centimetara.
Zbog jakog vetra saobraćaj se odvija otežano, a vozačima se savetuje oprez.
Zbog oluje i vremenskih neprilika otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.
Sneg na putu — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
DRUŠTVO
Odblokirani zavejani skijaši na Goliji
EKONOMIJA
Uspostavljen železnički saobraćaj između Beograda i Novog Sada, oluja zaustavila „Soko“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala