- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Film o čoveku koji je opismenio jugoslovenski rokenrol | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Pratite nas
Kakva se priča krije iza naslova dokumentarca „Pamtite me po pjesmama mojim“ posvećenog najslušanijem srpskom pesniku Dušku Trifunoviću?
Zašto je publika plakala na novosadskoj premijeri održanoj 28. januara, na godišnjicu Trifunovićeve smrti, kako je i ovaj film (još jednom) potvrdio da je reč o možda ne najčitanijem ali svakako najslušanijem pesniku čiji su stihovi opismenili jugoslovenski rokenrol – za „Orbitu kulture“ objašnjava Gordana Lasković, jedan od autora filma.
Kakvu sudbinu dele despot Đurađ Branković i njegova dvorska biblioteka, zašto su iz istorije skrajnuti i on i dragoceno rukopisno blago odneto iz Smedereva nakon pada tog grada 1459. Godine, ima li mogućnosti da se ono što je od tada rasuto po svetu vrati u Srbiju, makar u digitalnoj formi – za „Orbitu kulture“ otkriva direktorka Narodne biblioteke u Smederevu Marina Lazović.
Zašto smatra da je od najveće važnosti da se razumemo, naročito u svetu u kom neko ne može da bude na miru, kako prebaciti fokus na sebe, da bismo bili bolji ljudi i tako doprinesemo društvu u kome živimo, za Sputnjik objašnjava jedan od dobitnika nagrade za životno delo festivala Kustendorf, koji je ove godine na Mećavniku bio u ulozi člana žirija za dodelu nagrada – glumac Slavko Štimac.
Kakvo iskustvo je poneo iz saradnje sa čuvenim Nikitom Mihalkovim u čijim je filmovima bio supervizor vizuelnih efekata, šta je naučio od velikog ruskog reditelja objašnjava profesor Fakulteta dramskih umetnosti, snimatelj slike, fotograf i vizuelni umetnik Ivan Šijak.
Da li je predstava, kada nastaje po motivima sopstvenog dnevnika vođenog tokom lečenja od karcinoma – više od pozorišta i teatarske katarze, može li glumica, uz to i prvakinja subotičkog pozorišta, preuzeti ulogu terapeuta – pitamo autorku monodrame „Bravo za klovna“, prvakinju Drame NP u Subotici Minju Peković.
Šta će se naći pred publikom DOK#5 festivala, o čemu govore savremeni dokumentarni filmovi, zašto ovaj žanr predstavlja onaj deo umetnosti kojoj se veruje – pitamo umetničkog direktora i selektora festivala Igora Toholja.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 4.02.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala