- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika napravila izuzetak: Antiruske sankcije za naftne derivate neće važiti za Bugarsku i Hrvatsku

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaNaftna platforma u Baltičkom moru
Naftna platforma u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države izuzele su iz sankcija, koje su povezane sa uvođenjem granične cene za ruske naftne derivate, isporuke u Bugarsku, Hrvatsku i zemlje-članice Evropske unije koje nemaju izlaz na more, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.
Sjedinjene Američke Države, zajedno sa saveznicima, od 5. februara zabranjuju svojim kompanijama i građanima da pomorskim putem prevoze ruske naftne derivate koji se ne uklapaju u granične cene – 100 dolara po barelu za naftu kojom se trguje po premijum ceni i 45 dolara za naftu kojom se trguje uz popust.
U generalnoj licenci 56A Ministarstvo finansija SAD navodi da i dalje važi izuzeće od sankcija na uvoz sirove nafte i da se dodaje izuzeće od sankcija na uvoz naftnih derivata u „Bugarsku, Hrvatsku ili zemlje članice Evropske unije koje nemaju izlaz na more“.

Mađarska će moći da prerađuje rusku naftu

Ministarstvo energetike Mađarske saopštilo je da će zemlja i nakon stupanja na snagu ograničenja cene za ruske naftne derivate 5. februara i dalje moći da prerađuje rusku naftu u zemlji.

„Mađarska je dobila privremeno izuzeće od sankcija za naftu koja stiže naftovodom, tako da će i dalje biti moguća prerada i distribuiranje proizvode ruskog porekla u zemlji. Međutim, sa drugim zemljama je moguće trgovati samo proizvodima koji nisu ruskog porekla“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se ocenjuje, posledice novih sankcija, koje sada stupaju na snagu, u dugoročnoj perspektivi mogu uticati i na Mađarsku.
„Za stabilno snabdevanje Mađarske gorivom neophodan je uvoz, stoga povećanje cena goriva u Evropi zbog sankcija moglo bi da utiče i na Mađarsku“, saopštilo je ministarstvo.

Mađarska protiv širenja sankcija

Kako se navodi, postoji verovatnoća da će nakon stupanja sankcija na ruske naftne derivate 5. februara u Evropi doći do poskupljenja dizela kao i njegove nestašice jer je Rusija pokrivala polovinu potreba Evrope za dizel gorivom.
Ministarstvo podseća da je Mađarska bila protiv proširenja sankcija na ruski energetski sektor, pošto najveći deo nafte u zemlju dolazi iz Rusije preko naftovoda „Družba“.
„Na dnevnom redu EU su sveobuhvatne energetske sankcije, uključujući sankcije koje se odnose na nuklearnu energiju i uvoz gasa. Vlada Mađarske je kategorički protiv daljeg proširenja sankcija koje su uvedene na energente“, saopštilo je ministarstvo.
Evropska komisija je izdala saopštenje u kome je potvrđeno da EU od 5. februara uvodi granične cene za ruske naftne derivate sa prelaznim periodom od 55. dana. Granične cene su dogovorene zajedno sa članicama G7 i Australijom. Zabrana uvoza ruskih naftnih derivata u EU takođe stupa na snagu 5. februara.
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
RUSIJA
Niko neće diktirati Moskvi cenu njene nafte – Putinov ukaz o kontramerama stupa na snagu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala