Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest meštana Drena: Ne daju dedovinu za baze Kurtijevih specijalaca, potpisana peticija /video/

© Sputnik / Teodor AnastasijevićMeštani Drena potpisuju peticiju protiv odluka vlade u Prištini
Meštani Drena potpisuju peticiju protiv odluka vlade u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Trećeg dana protesta u selu Dren kod Leposavića, meštani ovog i okolnih sela odlučili su da potpišu peticiju kojom traže od privremene vlade Kosova da poništi odluku o eksproprijaciji njihovog zemljišta i izgradnji policijske baze na njihovim imanjima.
Jovan Milovanović, jedan od okupljenih meštana, kaže da je peticija vid mirne borbe protiv uzurpacije njihove dedovine
„Ovo je danas u Drenu, sutra će biti u nekom drugom mestu, na nama je da probamo da ostanemo na našoj dedovini da deca mogu nesmetano ovde da prolaze. Pokušaćemo ovom peticijom da pošaljemo protest kosovskoj vladi u nadi da će ovu bespravnu odluku poništiti“, kazao je Milovanović.
Jedan od meštana rekao je Sputnjiku da je danas ovde da bi pokazao svima da oni žele da ostanu na svojim ognjištima.
„Danas smo ovde da pokažemo da želimo da ostanemo na našim prostorima i da ne damo svoju dedovinu i otimanje naše zemlje. Borićemo se za to da ostanemo ovde gde smo i do sada živeli“, rekao je on.
Pre tri dana teška mehanizacija iz Prištine, koju su obezbeđivali pripadnici specijalne Rosu jedinice iz Prištine, počeli su sa probijanjem i proširenjem puta koji vodi kroz sela u okolini Drena kako bi se stvorili uslovi za početak izgradnje baze pogranične policije.
Nakon protesta meštana radovi su obustavljeni, ali odluka o eksproprijaciji je i dalje na snazi, pa se meštani zbog toga i dalje nalaze na putu u blizini gde su započeti radovi i kako kažu tu će ostati dok se odluka ne stavi van snage.

Tužba protiv Prištine zbog eksproprijacije

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je za medije da će, kao pravni zastupnik meštana sela Dren u blizini Leposavića, danas podneti tužbu protiv vlade privremenih prištinskih institucija, u kojoj će od nje tražiti obustavljanje eksproprijacije zemljišta u tom i okolnim selima.
U toj tužbi će, kao argument, biti navedeno da za takve eksproprijacije ne postoji javni interes, da u svakom slučaju prednost ima privatni interes da ljudi ostanu na svom zemljištu, a da se izgradnja može obaviti na nekom drugom mestu, dodao je Vlajić.
Za protest u selu Dren, koji se održava već treći dan, on je rekao da se ne održava samo zbog pravnog nasilja, već da je to suštinsko pitanje opstanka, jer privremene vlasti u Prištini bez ikakvog pravnog akta želi da oduzmu zemljište meštanima površine 83 hektara, a nije poznato u koje svrhe, iako se samo pretpostavlja da će biti izgrađene baze pogranične policije.
Vlajić je ukazao da meštani imaju pravo da znaju šta se namerava graditi na tom zemljištu, da imaju pravo da učestvuju u tom postupku i da ospore tu odluku.
U tužbi će se tražiti obustava svih aktivnosti na tim parcelama i obustavljanje eksproprijacije zemljišta, istakao je Vlajić.
Baza kosovske policije kod Leposavića - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
SRBIJA
„Priština otima srpsku zemlju u Leposaviću“: Novi potez Kurtija izaziva krizu
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
SRBIJA
Priština poslala specijalce u Leposavić: Sprema se gradnja novih baza, Srbi protestuju
Izgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Protestno pismo Srba sa KiM ambasadorima Kvinte, EU, Kforu zbog nelegalne eksproprijacije zemljišta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala