Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skupština Srbije usvojila Izveštaj Vlade o pregovaračkom procesu o KiM /video, foto/

© AP Photo / Darko VojinovicSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su večeras Vladin „Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. 9. 2022. do 15. 1. 2023.“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sednici da Srbija treba da održi balans, sačuva vitalne interese srpskog naroda na KiM i ne dozvoli ulazak tzv. Kosova u UN.
Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su večeras Vladin „Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. 9. 2022. do 15. 1. 2023.“. Za Izveštaj su glasala 154 poslanika, protiv je bilo 23, a devet nije glasalo.
U izveštaju se ističe da Beograd neće odustati od zahteva da ZSO bude hitno formirana i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.
Srpska strana će nastaviti, da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i "remetilačkog faktora" u regionu.
Ocenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.
Takav pristup zasnovan na spremnosti na kompromis zarad mira u regionu svih građana na prostoru KIM, mnogo je uticao da rešenje svih situacija budu u interesu srpske strane, zaključuje se u izveštaju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije danas u parlamentu da Srbija treba da održi balans, sačuva vitalne interese našeg naroda na KiM i ne dozvoli ulazak Kosova u UN, kao i da to smatra pobedom naše zemlje.
„Da ne dozvolimo ulaz Kosova u UN, verujem da to možemo, a svakako nećemo mi biti ti koji će to dozvoliti nekom drugom. Za one sledeće nisam siguran. A, možda nas i Bog pogleda, pa neki bolji i odgovorniji dođu. Kako stvari stoje, plašim se da bi moglo da bude mnogo puta gore“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je možda bilo grešaka u pregovorima o Kosovu i Metohiji u proteklom periodu, ali da „trka“ za pokrajinu nije počela ni 2012. ni 2000. ni 90-ih, već mnogo ranije.
On je na kritike Aleksandra Jovanovića Ćute iz poslaničke grupe „Zajedno-Moramo“ da se 20 godina loše pregovara o KiM, rekao da je poslanik možda u pravu, ali da treba imati u vidu početne pozicije u trci i da su protivnici bili 20 metara pred ciljem, a mi 80 metara udaljeni.
„Pametni ljudi u Srbiji to razumeju i mogu da cene šta je realno i šta nije. Postoje stvari kojima ste ograničeni i koje ne možete da promenite“, rekao je Vučić.
Vučić se osvrnuo i na pozive Borka Stefanovića da se uvedu sankcije Rusiji, rečima da je „Srbija izabrala svoj put slobodarske i nezavisne politike“.
Da, mi plaćamo cenu zbog neuvođenja sankcija u međunarodnim odnosima. Dakle košta, ne malo, ali dokle nas ne košta vitalnih interesa, moramo da čuvamo našu politiku koja mora da bude samostalna i slobodarska. Ako ne budemo to mogli, ja ću doći i reći da ne možemo“, rekao je Vučić.
„To je politika državnih organa Srbije i mi moramo da čuvamo naše odluke. Ako ćemo da menjamo strateške odluke posle tri dana, onda nešto nije u redu sa nama. Da li će pritisci po tom pitanju biti sve teži, nemam apsolutno dilemu“, rekao je Vučić.
Vučić je rekao da nikada ni sa kim nije pregovarao o opstanku na vlasti, niti da će pregovarati sa bilo kim, jer ga interesuje samo opstanak i napredak Srbije. On je to kazao odgovarajući poslanicima koji su naveli da sa međunarodnim predstavnicima „uvek ispregovara za sebe ostanak na vlasti, a za građane KiM sve veću neizvesnost“.
Predsednik Srbije je istakao da građani treba da razumeju da nije uvek pitanje onoga šta na nekom papiru o KiM stoji, već i da je važno pitanje političkog momenta i okolnosti i života oko nas, i šta je to što možemo da uradimo u datim okolnostima.
„Neretko kao noj nabijamo glavu u pesak“, rekao je Vučić.
„Kažu pregovaraš već 10 godina, a da nije pregovora morali bismo da priznamo nezavisno Kosovo. Okolnosti nam ne idu na ruku, nisam za zamrznuti konflikt i ne mislim da je to rešenje, naprotiv“, rekao je Vučić.
On je dodao i da Srbija nije u atlantskim integracijama i da ne želi u NATO, već ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost.
„Srbija se nalazi na evropskom putu, a što se atlantskih integracija tiče, Srbija ne želi u NATO. Srbija želi da čuva ljubomorno svoju vojnu neutralnost i da jača. Postoji razlika između evrointegracija i atlantskih integracija“, naglasio je predsednik.
Vučić je na pitanje Milice Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici da li parlament namerava da usvoji jasnu strategiju u pregovorima, rekao da ne sme da se ponaša neodgovorno i da ne podiže crvene linije kako kome padne na pamet.
„Iako ste mi nebrojeno puta govorili da ne smem da javno kažem da nisam za priznanje nezavisnog Kosova i da ne podržavam njegovo članstvo u UN, kada sam to uradio vi ste sada priču proširili na druge institucije“, rekao je on to na zahtev Milice Đurđević Stamenkovski da se izjasni o tome da li je za ulazak tzv. Kosova u Interpol ili Unesko
S tim u vezi, Vučić je naglasio da je ličnim razgovorima sa bivšim japanskim premijerom Šinzom Abeom i Mađarima sprečio da tzv. Kosovo uđe u Unesko.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
SRBIJA
Vučić: Zapad slanjem tenkova Ukrajini ujedinio ruski narod kao niko pre /video/
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Vučić tri puta ponovio: Nikada neću priznati nezavisno Kosovo i nisam za Kosovo u UN
 Posebna sednica Skupštine Srbije o KiM - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Deset tačaka Srbije za odbranu Kosova: Zapadu ovo može da se ne svidi ali to su – crvene linije
Deo poslanika opozicije u Skupštini Srbije izneo transparente - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Incident u Skupštini, opozicija prekinula Vučićevo obraćanje /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala