- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: Otkrili smo i pomno pratimo kineski špijunski balon /video, foto/

© AP Photo / Larry MayerPentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati
Pentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Pentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati, ali je Bela kuća savetovala da vojska ne pokreće akciju obaranja.
Balon, za koji visoki američki zvaničnici tvrde da pripada Kini, prvi put je primećen u sredu.
Portparol Pentagona, general Patrik Rajder saopštio je da je američka vlada otkrila i pomno prati balon za nadzor na velikoj visini koji se trenutno nalazi iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.
Poslednji put je potvrđeno da je balon primećen na nebu iznad Bilingsa u Montani, ali njegova trenutna lokacija nije otkrivena.
Na sastanku u sredu kojim je komandovao američki ministar odbrane Lojd Ostin, najviši vojni zvaničnici razgovarali su o tome kako da reaguju u vezi sa balonom i obavestili Belu kuću o njegovoj lokaciji, uveravajući ih da ne predstavlja pretnju po letelice zbog velike visine na kojoj leti.

"Američka vlada je otkrila i prati izviđački balon koji se trenutno nalazi iznad kontinentalnog dela SAD. U ovom trenutku balon leti na visini koja značajno premašuje granicu za komercijalne letove i ne predstavlja ni vojnu i fizičku pretnju za stanovništvo", rekao je Rajder.

Vojska SAD još uvek razmatra opciju obaranja letelice, prenosi RT.
„Trenutno procenjujemo da ovaj balon ima ograničenu vrednost iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka iznad onoga što Kina može da uradi drugim sredstvima", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane na brifingu za novinare.
„Ipak, preduzimamo sve neophodne korake zaštite od prikupljanja osetljivih informacija stranih obaveštajnih službi“, dodao je on.
Ministarstvo odbrane je saopštilo da je uvereno da balon pripada Kini, a američki zvaničnici su u komunikaciji sa Pekingom jer sve opcije ostaju na stolu u pogledu narednih koraka.
Peking nije preuzeo odgovornost za balon. Incident se dogodio nekoliko dana uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking, prve posete na tako visokom nivou Kini od 2020. godine.
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
SVET
Kina se oglasila povodom tvrdnji Pentagona o „špijunskom balonu“: Spekulacije ne doprinose rešenju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala