Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti izgubio kompas: Šest tačaka za formiranje ZSO - direktno suprotstavljanje Zapadu

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBarikade, Kosovo i Metohija
Barikade, Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Aljbin Kurti je izgubio politički kompas i sva je prilika da će uskoro biti smenjen sa vlasti, jer provocira strpljenje svojih zapadnih mentora. Konačna omča oko vrata Kurtiju bi mogla biti iznošenje šest tačaka za formiranje ZSO, koje nisu u skladu sa zapadnim zahtevima, ocena je Perka Matovića iz Centra za nacionalnu politiku.
U isto vreme dok se u srpskom parlamentu održava posebna sednica Skupštine o Kosovu, i skupština i Priština je okupila svoje poslanike, kojima je Aljbin Kurti izlistao njegovih šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, iako je dnevnim redom bilo predviđen da će se raspravljati o pregovorima Prištine sa Beogradom i o francusko-nemačkom predlogu.

Šest tačaka primer nepoštovanja Zapada

Kurti je na sednici rekao da Zajednica koja je proizašla iz dogovora koji su predvodili Ivica Dačić i Hašim Tači (Briselski sporazum iz 2013. godine), mora imati određene uslove i nabrojao njih šest. Među njima je i da ZSO ne može da bude van kosovskog ustava ali i da će njeno formiranje uslediti tek nakon postizanja konačnog sporazuma.
Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku kaže da je Aljbin Kurti potpuno izgubio politički kompas i počinje da gubi apsolutnu podršku Zapada.
„Naše prihvatanje ili neprihvatanje nemačko-francuskog sporazuma iz tog razloga uopšte neće više biti relevantno, s obzirom da on svojim potezima taj plan odbija. Svaka od šest tačaka u svojoj srži krše tačke Briselskog sporazuma koje nama odgovaraju i to neće biti dobro prihvaćeno od zapadnih partnera,“ uveren je Matović.

Kurtiju se drma fotelja

Iz tih razloga, smatra naš sagovornik, na Kosovu će sigurno doći do promene režima i da će ujedinjena opozicija verovatno predvođena Ramušem Haradinajem formirati novu vlast.
„Ona će zatim prihvatiti sve zahteve koje Zapad ima, što znači da će se ZSO formirati po onome kako piše u Briselskom sporazumu i da će se nakon toga razgovori nastaviti o potencijalnom sporazumu,“ veruje Matović.
Matović ocenjuje takođe da iza studentskih protesta koji se u Prištini održavaju protiv formiranja ZSO, a koji služe da pokažu Zapadu da javnost Kosova „ne dozvoljava“ Kurtiju da potiše formiranje ZSO, stoje raznorazni klanovi i strukture sumnjivog porekla.
„To je jeftina propaganda na koju neće niko pasti i na to se ne treba puno obazirati,“ smatra Matović.
Naš sagovornik podseća da je Zapad Kurtiju jasno stavio do znanja da bez formiranja ZSO ništa neće biti moguće tako da se nameće zaključak da se Priština u ovoj situaciji ponaša nekonstruktivno jer ne želi da ispuni osnovni zahtev svojih saveznika, pre svih Amerike.

Kurtijeve tačke za formiranje ZSO

Kurti je inače izneo sledeće tačke za formiranje ZSO:
1. Mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.
2. Zajednica ne može biti jednonacionalna, mora da promeni naziv i može da služi samo za horizontalnu saradnju opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi.
3. Prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dve države.
4. Pre osnivanja Zajednice, nelegalne strukture na severu da budu ugašene i svo nelegalno oružje predato.
5. Zajednica je deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja.
6. Predsednik Srbije povlači pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Studenti prištinskog Univerziteta organizuju marš protiv ZSO
 Posebna sednica Skupštine Srbije o KiM - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Deset tačaka Srbije za odbranu Kosova: Zapadu ovo može da se ne svidi ali to su – crvene linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala