- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lansiranje rakete Kalibar iz podmornice - Sputnik Srbija

UŽIVO Blumberg: Zapad savetuje Kijevu da preda Artjomovsk; Oslobođeno selo Nikolajevka u DNR

Pratite nas
U toku je 344. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je da razgovara o isporuci borbenih aviona Kijevu plašeći se odgovora Kremlja, piše list „Politiko“. SAD su izdvojile 135 miliona dolara za podršku Ukrajini iz Američko-ruskog investicionog fonda.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:26 02.02.2023
Zapadne zemlje savetuju Kijevu da odugovlači, akumulira snage i sačeka dolazak obećanih tenkova "leopard" kako bi na proleće krenuo u ofanzivu, piše "Blumberg", pozivajući se na predstavnike vlasti SAD i EU. Predlažu mu i da žrtvuje Artjomovsk (Bahmut).
Kako se navodi, prema ocenama zvaničnika, ukrajinske snage će verovatno moći, nakon što se povuku na Zapad, formirati novu liniju odbrane i sprečiti dalje napredovanje na Kramatorsk i Slavjansk.
Trenutno oružje koje je već prebačeno u Ukrajinu nije dovoljno za veliku ofanzivu. Međutim, nakon isporuke novih oklopnih vozila, Kijev može pokušati da izvrši kontranapad na jugu kako bi preseklao kopneni put za Krim.
Istovremeno, izvori agencije napominju da čak i takva ofanziva neće značiti postizanje svih ciljeva koje je proglasio Kijev i da sukob se može oteći najmanje do 2024. godine.
18:45 02.02.2023
Švajcarska: Niko nam nije tražio tenkove „leopard“
Švajcarska ima 96 tenkova „leopard 2“, ali nijedna zemlja se nije obratila Bernu s molbom da ih kupi, a što može biti odobreno samo uredbom vlade, izjavili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrane Švajcarske.
„Švajcarska još uvek nije dobila nijedan zahtev od Nemačke za preprodaju 96 otpisanih borbenih tenkova ‘leopard’, a u ovom trenutku ne postoje zahtevi ni drugih država“, saopštili su u pres službi Ministarstva odbrane Švajcarske.
18:44 02.02.2023
Italija odlučila: Nećemo slati tenkove Kijevu
Italija neće isporučivati Ukrajini tenkove, izjavio je ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani.
„Ukrajini smo uvek slali odbrambeno oružje, a ne ofanzivno. Nismo slali i nećemo slati tenkove“, rekao je on u intervjuu televiziji „Rai“.
Dodao je da Italija namerava da isporučuje tehniku za obnovu ukrajinskog energetskog sistema.
Italijanski ministar je naveo da se plaši moguće eskalacije konflikta i podsetio da je neophodno da se posvete otvorenom dijalogu.
Tajani je zaključio da se nada da će mirovni pregovori između Moskve i Kijeva početi 2023. godine.
18:16 02.02.2023
Grupa "Vagner" oslobodila je selo Nikolajevka u DNR, saopštio je njen lider Evgenije Prigožin.
17:23 02.02.2023
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
„Politiko“: Šolc se plaši da NATO neće zaštititi Nemačku od Rusije
16:25 02.02.2023
SAD rade na zadovoljavanju potreba Ukrajine naoružanjem, uključujući rakete dugog dometa, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland "Al Džaziri".
Prema njenim rečima, „za Ukrajince je važno da kontrolišu svoj vazdušni prostor kako bi zaštitili (svoju) teritoriju“.
Očekuje se da će Sjedinjene Države objaviti novi paket vojne pomoći Kijevu 3. februara, piše Volstrit džurnal. Prvi put će rakete GLSDB, maksimalnog dometa oko 150 km biti uvrštene u spisak naoružanja koje se isporučuje Ukrajini. Kako navodi list, ovaj projektil, težak oko 113 kg, opremljen je raketnim motorom i može se ispaljivati iz višecevnog raketnog sistema HIMARS.
16:04 02.02.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da se Rusija brzo prilagođava sankcijama.
„Vidimo da je brzina uvođenja sankcija u Evropi usporila, a da Rusija ubrzava prilagođavanje sankcijama, pa nam je važno da ovu situaciju ubrzamo i ispravimo“, rekao je on.
13:57 02.02.2023
Prvi roboti „marker“ stigli u Donbas
Četiri robota „marker“ stigla su u Donbas, napisao je šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin na svom Telegramu.
„Počinjemo da postavljamo slike meta, razrađujemo borbene algoritme kaou sastavu grupe borbenih robota i instaliramo moćna protivtenkovska oružja“, napisao je Rogozin.
13:52 02.02.2023
Nemački istražitelji koji se bave septembarskim incidentima na gasovodima „Severni tok“ dopuštaju mogućnost da je moguća verzija prema kojoj iza eksplozija stoji neka zapadna država s ciljem da se optuži Rusija, piše „Tajms“.
„Nemački istražitelji su malo napredovali a vlasti tek treba da nađu uverljive dokaze. Ipak ‘Tajms’ pretpostavlja da oni ostaju otvoreni za teoriju prema kojoj je neka zapadna država iza eksplozije na gasovodima s ciljem da se optuži Rusija“, navodi se u članku.
13:29 02.02.2023
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane: Veliki gubici ukrajinskih snaga
12:55 02.02.2023
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU želi da pripremi nove sankcije protiv Rusije do 24. februara, kada je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.
12:30 02.02.2023
Ukupna pomoć Evropske unije Ukrajini od početka sukoba iznosi je 50 milijardi evra, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, koji je u četvrtak doputovao u Kijev na sastanak Evropske komisije sa vladom Ukrajine.
„Stigao sam u Kijev kako bih preneo snažnu poruku Evropske unije Ukrajincima… Pomoć EU dostigla je 50 milijardi evra… Evropa je bila ujedinjena sa Ukrajinom i ostaće uz vas za pobedu i obnovu zemlje“, napisao je Borelj na Tviteru.
Sa svoje strane, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je nakon sastanka sa Boreljom izjavio da će EU pokrenuti program humanitarnog razminiranja teritorije Ukrajine u vrednosti od 25 miliona evra.
Šmigalj je takođe zahvalio Borelju na podršci EU Ukrajini, povećanju budžeta Evropskog fonda za mir za 2 milijarde evra, kao i za obuku ukrajinskih vojnika, dodajući da Ukrajina računa na njeno proširenje.
12:15 02.02.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.
10:54 02.02.2023
EK spremila novi paket pomoći za Ukrajinu
Evropska komisija objaviće novi paket finansijske pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 400 miliona evra, rekao je komesar za pitanja budžeta i ljudske resurse Johanes Han.
Od te sume 145 miliona evra predviđeno je za humanitarnu pomoć.
Predsednica EK Usrula fon der Lajen i komesari borave u Kijevu gde se održava sednica sa vladom Ukrajine, a uoči samita EU-Ukrajina sutra u Briselu.
08:40 02.02.2023
Sjedinjene Američke Države mogle bi da dozvole drugim zemljama da Ukrajini isporuče avione F-16, ali malo je verovatno da će to sami raditi, piše portal Politiko pozivajući se na predstavnika Pentagona.
08:24 02.02.2023
Šefica EK Ursula fon der Lajen i grupa evropskih komesara doputovali su u Kijev s ciljem da sa tamošnjim vlastima razmotre produbljivanje saradnje.
07:53 02.02.2023
Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da su Sjedinjene Američke Države fokusirane na predaji Kijevu kapaciteta koji su mu neophodni da bi ukrajinske trupe bile efikasne u očekivanoj kontraofanzivi na proleće.
On je dodao da SAD čine sve kako bi osigurale da ukrajinske trupe imaju kapacitete koji su im potrebni „odmah“ kako bi efikasno delovale na bojnom polju.
07:46 02.02.2023
Ukrajini je potrebno još 10 milijardi dolara od drugih zemalja i međunarodnih organizacija, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra finansija Olga Zikova, prenosi list „Ekonomičeska pravda“.
Zikova je navela da 2023. godine, uprkos „merama za smanjenje budžetskog deficita“, potreba za međunarodnim finansiranjem ostaje oko 3 milijarde dolara mesečno. Prema njenim rečima, ukrajinska vlada dobila je potvrdu o izdvajanju 30 milijardi dolara od Evropske unije i SAD.
„Međutim, ostaje potreba za još 10 milijardi dolara. I tu računamo na pomoć drugih zemalja i međunarodnih finansijskih organizacija, posebno MMF-a“, istakla je Zikova.
07:39 02.02.2023
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
Predsednik Dume: Tenkove „leopard“ zadesiće ista sudbina kao i one fašističke kod Staljingrada
07:35 02.02.2023
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se sukob u Ukrajini mora okončati pre nego što se situacija pogorša.
„Trenutno (američki predsednik Džozef) Bajden radi ono što će, kako je govorio pre 10 meseci, dovesti do trećeg svetskog rata – šalje tenkove u Ukrajinu“, rekao je Tramp u video-poruci objavljenoj na njegovoj društvenoj mreži Truth Social.
„Moramo odmah da okončamo ovo smešan rat i zahtevamo mir u Ukrajini pre nego što se stvari pogoršaju. Krajnje je vreme da sve strane nađu mirno rešenje... pre nego što situacija, koja je postala strašna katastrofa, izmakne kontroli“.
Političar je dodao da je rešavanje u Ukrajini „lako sprovesti“ i izrazio uverenje da bi mogao da postigne mir „za 24 sata“, ali nije naznačio kako bi zapravo, po njegovom mišljenju, mogla da se reši trenutna situacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala