- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Srbi najbolje na svetu spremaju za posao generaciju Zed – mlade koji ne poznaju život bez mobilnog

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKupci u prodavnici posmatraju nove pametne telefone
Kupci u prodavnici posmatraju nove pametne telefone  - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu najbolje na svetu znaju kako da se za pregovore o zapošljavanju spremi generacija Zed – mladi koji ne znaju za život bez (ili pre) mobilne tehnologije. Oni su pobednici međunarodnog takmičenja konsultantske akademije „Haj Bridž“ iz Dubaija koja priprema kandidate za posao u vodećim konsultantskim kućama.
Ova svetski poznata Akademija za menadžment shvatila je da mladima nedostaju osnovne veštine neophodne ne samo u poslu konsultanta. Pored standardne edukacije koju nude, žele da imaju i poseban kurs za njih, a njegovo osmišljavanje bio je zadatak međunarodnog takmičenja sa hiljadu učesnika iz svih delova sveta, od Brazila do Azije, raspoređenih u više od 300 timova.

Srpski student zasenili planetu

Ekipa sa Ekonomskog fakulteta, Ilda Đukić, Mina Tomić, Petar Ilić i Mihajlo Šipić, sve ih je zasenila. Prvo su uradili ozbiljno istraživanje i zaključili da generaciji Zed prilikom zapošljavanja pre svega fali veština pregovaranja, pravilan javni nastup, ali i kritičko razmišljanje, odnosno način prilaska problemima. Zatim su otišli korak dalje od svih.
„Pored treninga koji bi se održavao uživo sa polaznicima kursa, osmislili smo i one koji će se događati na njihovoj platformi, koji će moći da se rade na telefonu, onlajn. Ali, umesto da samo predložimo da se tako radi, našli smo i partnera sa kojim bi se Akademija „Haj Bridž“ spojila, da bi napravili aplikaciju koja će omogućiti simulacije pregovaranja“, objašnjava dvadesetogodišnja Ilda Đukić.
© Foto : Sputnjiku ustupio Proglas Public RelationsPobednički tim Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Pobednički tim Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pobednički tim Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Aplikacija simulira realni život

Ona dodaje da je reč o softveru koji su napravili profesori jednog italijanskog unverziteta, a Akademija može da ga kupi i napravi aplikaciju u kojoj bi oni koji se kandiduju za posao mogli da vežbaju pregovaranje. To je zapravo, objašnjava laureatkinja, kompleksna aplikacija koja koristi veštačku inteligenciju, kako bi scenariji razgovora bili što bliži realnosti, pravim životnim situacijama i problemima.
Ali, to nije sve. Tim iz Srbije pobedio je i zato što je detaljno analizirao troškove, istakli su se osnovnim znanjem iz ekonomije, imali su detaljno objašnjenje za svaki trošak, koji je bio realan.
„Našli smo profesora koji drži radionice javnog govora u Americi, i njemu smo se javili da pitamo koliko bi otprilike koštalo da se vežba javni nastup, da se snime video klipovi koje bi polaznici kursa mogli da gledaju preko naše platforme. On nam je pomogao da razradimo plan troškova, tako da smo sve spojili u celinu i dali zaista relan plan troškova. To se sudijama najviše svidelo, jer su drugi takmičari ili imali nerealna očekivanja vezana za troškove ili nisu detaljno zašli u obrazloženje“.

Besplatna praksa za pobednike

Prvo mesto na svetskom takmičenju biće sjajna preporuka kada pobednici i sami budu tražili posao, pored simbolične nagrade od 500 dolara doneće im i nova znanja i veštine, onlajn će na Akademiji iz Dubaija imati treninge sa stručnjacima koji rade u vodećim konsultatskim kućama.
© Foto : Sputnjiku ustupio Proglas Public RelationsLaureat Ilda Đukić i sama želi da se bavi konsaltingom.
Laureat Ilda Đukić i sama želi da se bavi konsaltingom. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Laureat Ilda Đukić i sama želi da se bavi konsaltingom.
Đukićeva dodaje da je srpski tim primetio da je među ostalim takmičarima bilo i znatno starijih studenata, pa i onih koji su već diplomirali.
Ova studentkinja druge godine u Beograd je stigla iz Novog Pazara, kaže da se nije pokajala što je upisala Ekonomski fakultet. Za njega se odlučila zato što je ekonomija široka oblast, nije znala šta je tačno zanima, sada zna čime želi da se bavi.
„Kada sam se učlanila u klub „EKOF kejs stadi“, moram da ga pomenem, jer nam je i omogućio da se takmičimo, počela sam da malo više razgovaram sa ljudima koji rade u različitim industrijama. Shvatila sam da mi se konsalting baš jako sviđa, a kada sam upisala fakultet, nisam ni znala za tu profesiju“, kaže Đukićeva.
Njen pobednički tim u februaru i martu očekuje nekoliko novih takmičenja. Svoje znanje ponovo će testirati na međunarodnom nivou.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala