- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakove „igrice“ sa svojima – tenzija kao gorivo, namigivanje i „oštrenje“

© AP Photo / Aaron FavilaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Novak Đoković je na furiozan način osvojio 22. Gren slem trofej, svoj deseti na Australijan openu igrom u kojoj gotovo da nije bilo grešaka, kada se pogleda sa strane, ali se čini da je on kod sebe video manjkavosti i da je tražio pomoć od svog stručnog štaba.
Često je to zvučalo i pomalo neprijatno jer je umeo da se pošteno izviče na njih, naročito na trenera Gorana Ivaniševića koji je u nekoliko navrata čak u neverici gledao ka svom pulenu, kao da mu nije bilo jasno šta se traži.
„Šta ne radim dobro?“, upitao je Đoković Ivaniševića tokom finalnog duela sa Stefanosom Cicipasom.
„Sve je super“, bio je odgovor Ivaniševića kojim Đoković nije bio zadovoljan.
„Pričaj, molim te, pričaj“, zahtevao je Đoković, a u govoru posle finala se i na neki način izvinio svom mentoru, koji je sa skrštenim rukama stajao u loži i kao da je očekivao novu „furiju“ ka sebi.
Novak Đoković i Goran Ivanišević - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Gromobran za Novakov „visok napon“ – bez kog Đoković ne može: „Postaje sve luđi i luđi!“
To nije bio slučaj, Đoković se zahvalio na saradnji i pažnji, a čak je potom i rekao da on ne bi mogao da trpi slične stvari.
Odnos Đokovića prema njegovom treneru je postala jedna od značajnijih tema u smiraj prvog Gren slema, a svoje viđenje je dala teniserka Andrea Petković.
„Često mi se čini da Novak želi reakciju od trenera, čuli smo da im se često obraća, očigledno je da nešto očekuje. Često bude i sarkastičan pa spočita Goranu kako ga je savetovao da zatvori bekhend na servisu, a onda protivnik pošalje loptu na forhend“, navela je Petković.
Nemačka teniserka srpskog porekla je dodala i da ima osećaj da Đoković ponekad želi da stvori napetosti kako bi se oslobodio pritiska.
„U jednom momentu kaže da je Goran dobro rekao, u narednom ga pita šta želi, pa potom insistira da ustane, pita da li je zaspao i zašto ćuti. Izgleda da su Novaku potrebne ta energija i napetost“.
Navodeći da joj se ponekad čini da je Đoković vidi Ivaniševića kao najvećeg protivnika, dodala joj je i šta je o tome govorio Boris Beker, nekadašnji Novakov trener.
„Novak je kao voda, nikada ga ne možeš zgrabiti!“, prenela je Petkovićeva.
Sa Đokovićem je dugi niz godina sarađivao Bogdan Obradović, nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije koji je otkrio i načine za komunikaciju između tenisera i igrača.
„Vi kao trener ne smete da imate otvorenu, verbalnu komunikaciju sa igračem. Ipak, oni dogovore neverbalni oblik komunikacije očima i izrazima lica što je veoma važno. Za to se mora biti maksimalno koncetrisan, potrebno je da stalno komunicirate preko šifara, kao preko morzeove azbuke, da znate šta znači mig, pomeranje usana u levu ili desnu stranu i td. Normalno je da dođe u nekom trenutku do pada koncentracije. Novak je verovatno primetio da se komunakacija gubi i to je u datom trenutku bio njegov način da sve to malo probudi i izoštri“, istakao je Obradović.
Kako god bilo, Đoković i Ivanišević su savršen tandem i čini se da u ovom momentu niko ne može da ih zaustavi ka novim pobedama, titulama i slavljima, a na tom putu ćemo sasvim sigurno videti još mnogo njihovih „sukoba“ i nadmetanja koje gotovo da postaje simpatično.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala