- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Odnosi Rusije i Kine ─ prevazilaze vojni savez

© Depositphotos.com / RyzhovZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Odnosi Rusije i Kine po kvalitetu su više od vojnog saveza, oni nemaju ni ograničenja ni granica, u njima nema zabranjenih tema, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

„Tačke dodira su veoma skromna karakteristika naših odnosa. Već u našoj deklaraciji piše da su, uprkos tome što ne stvaramo vojni savez, naši odnosi kvalitetniji od vojnih saveza u klasičnom smislu. I nemaju ni ograničenja, ni granica, ni zabranjenih tema“, objasnio je Lavrov.

On je dodao da se za sve godine postojanja SSSR-a, Kine i Ruske Federacije zajednički interes se vidi u razvoju na osnovu nacionalnih planova „u okviru postojećih normi međunarodne trgovine“.
Lavrov je dodao i da Sjedinjene Američke Države u okviru svoje konfrontacije sa Kinom blokiraju rad organa za rešavanje sporova u okviru Svetske trgovinske organizacije.
„Rad organa STO za rešavanje sporova blokiran je upravo zato što Kina pobeđuje Ameriku na njenom terenu i po njenim pravilima, i ima puno pravo da zahteva kompenzaciju koju će joj organi za rešavanje sporova STO sigurno dodeliti ako SAD dozvole tim organima da rade“, objasnio je ministar.
Prema njegovim rečima, Amerikanci jednostavno blokiraju imenovanje novih članova ovog organa na postojeće upražnjene pozicije. Tamo nema kvoruma, čisto birokratski, to je sovjetsko-partijski pristup u najgorem smislu te reči. To se dešava već dugi niz godina“, dodao je šef ruske diplomatije.
Kina je već počela da smanjuje zavisnost od zapadnih finansijskih mehanizama, primetio je ruski ministar.
„Pozitivnih osobina (globalizacije) više nema... Mi nismo bili tako duboko uronjeni u ovaj sistem kao Kina. Bar u smislu obima američkih hartija od vrednosti koje su Kinezi, po mom mišljenju, kupovali za bilion i po. Stoga je dubina kineske uronjenosti u sadašnji sistem, naravno, neuporediva sa našim, ali činjenica da će Kina neminovno početi da smanjuje ovu zavisnost, a uzgred, već je počela da smanjuje ovu zavisnost, za mene nesumnjivo postoje svi dokazi u vezi sa tim, a Kini će trebati više vremena da stvori paralelne instrumente i mehanizme koji će je... zaštititi od samovolje SAD, kao glavnog menadžera svetske valute i finansijsko-trgovinskog sistema u ovoj fazi“, objasnio je on.
Ministar je dodao da će, međutim, novim mehanizmima i instrumentima biti potrebno vreme da se ažuriraju kako bi se izbegli veliki ekonomski šokovi, s obzirom na međusobnu povezanost privrede Sjedinjenih Američkih Država i Kine koja se meri u bilionima.
„Ali proces ne samo razmatranja, već i traženja načina za formiranje novih mehanizama je počeo. I ide u pravcu, moglo bi se reći, fragmentacije globalnih mehanizama, jer sve dok se globalni mehanizmi asociraju sa SAD i satelitima, oni više nisu globalni, oni služe jednoj grupi država“, zaključio je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija u centru geopolitičke bitke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala