- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Postupci SAD nastavljaju kolonijalnu tradiciju da potčine druge i žive na njihov račun

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Postupci SAD nastavljaju kolonijalnu tradiciju da potčine druge i žive na njihov račun, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.
Ministar je, govoreći o „ekskluzivnosti“ Amerikanaca, nazvao to kolonijalnim tradicijama, da potčine sve i žive na račun drugih.

„Svi sada veoma pažljivo posmatraju u kojim oblicima se ova ekskluzivnost relizuje, a ona se odvija preko težnje da sve potčine i izvuku još jednu ekonomsku korist, na račun eksploatacije drugih, kako ne bi dopustili krizu, koja može postati veoma ozbiljna po američku ekonomiju“, ocenio je Lavrov.

SAD žele da ekonomski potisnu Evropu

Ministar ocenjuje da u američke planove ulazi i ekonomsko potiskivanje Evrope i da je taj proces već u toku.

„Nema sumnje da je paralelno ekonomsko suzbijanje Evrope ulazilo u planove onih kod kojih živi svest o eksluzivnosti svoje zemlje i potrebi da je učine i ostave suverenom u celom svetu. Makron (francuski predsednik Emanuel) i Šolc (nemački kancelar Olaf) su upravo počeli javno da iskazuju zabrinutost povodom zakona koje su Amerikanci usvojili u borbi protiv inflacije, a koji su, zapravo, usmereni na to da se proizvodnja prebaci u SAD i taj proces je već počeo“, rekao je Lavrov.

On je podvukao da nemačka industrija ide tamo gde ima povlastica, a povlastice su jednoznačno diskriminatorne i usmerene na podrivanje evropske industrije.
„Eto eksluzivnosti na delu“, zaključio je Lavrov.

Amerika dolarom krši granice pristojnosti

Diplomata je takođe rekao da su ideje različitih zemalja o povećanju trgovine u nacionalnim valutama uslovljene dejstvima SAD, koje svojim dolarom krše sve granice pristojnosti.
On je podsetio da predsednici Argentine i Brazila već razmatraju mogućnost stvaranja svoje bilateralne valute, a otišli su još dalje i predložili da se osmisli valuta za sve države Latinske Amerike i Kariba.

Nobelova nagrada za poštovanje suvereniteta drugih zemalja

Ministar je u šali poručio da će predložiti za Nobelovu nagradu za mir onog ko u akcijama Zapada pronađe poštovanje suvereniteta drugih država.
„Oni (zapadni političari) su velike demokrate, kao što je poznato. Ali, oni demokratiju shvataju kao svoje pravo da svima nameću svoje poimanje demokratije. Čim sa njima kreneš da razgovaraš o neophodnosti demokratskih pristupa međunarodnim pitanjima, oni ne ispoljavaju nikakav entuzijazam“, smatra Lavrov.
Diplomata je podsetio da se u Povelji Ujedinjenih nacija „pominje glavni princip, najdemokratskiji od svega i da je tamo napisano da su UN zasnovane na suverenoj jednakosti država“.
Prema njegovim rečima, Zapad ne poštuje neutralnost država u razvoju i praktično svakodnevno vrši pritisak na one koje se još nisu pridružile sankcijama protiv Rusije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija je u centru geopolitičke bitke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala