- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ili radiš kako hoćemo ili ćeš biti kažnjen! Kako je Lavrov razobličio američku „mesijansku“ politiku

© Sputnik / Grigoriй SыsoevSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Jedna od najvažnijih poruka intervjua koji se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dao za Sputnjik je da se SAD rasistički odnose prema delu čovečanstva koje ne pripada Zapadu.
„Kako SAD ostvaruju hegemoniju u svetu? Kada postižu „sporazum“, one ne nude ništa zauzvrat: ili radiš kako hoćemo ili ćemo te kazniti“ objasnio je Lavrov modus operandi američke spoljne politike, uz ocenu da se radi o vrhuncu pragmatizma i cinizma.

Rasistički odnos prema nezapadnim nacijama

Ovakva ideologija ima korene u religiji, a postala je manir američke spoljne politike i podrazumeva da je moralno lagati one koje ne smatrate jednakima sebi, ističe Stevan Gajić, naučni savetnik u Institutu za evropske studije i gostujući profesor na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa.
„Sve to proishodi iz ideologije mesijanizma i „američke izuzetnosti“, što je Obama posebno pominjao“, navodi naš sagovornik i dodaje da bivši američki predsednik Barak Obama nije tvorac ove ideologije.
Nju možemo naći već u prvoj polovini XVII veka, u filozofskim delima engleskih mislilaca Frensisa Bejkona ili Džona Dija. Nastala je u vreme kada Engleska postaje pomorska sila i kada se sukobljavaju dve religiozne ideje – protestantizam i katoličanstvo.
„Ove ideje preuzimaju Sjedinjene države, a krajem XX veka, nakon Hladnog rata, one su se protegle na čitav Zapad“, kaže Gajić.

Najveća američka greška – savez Rusije i Kine

Prema Gajićevim rečima, od važnosti su i Lavrovljeve reči da su rusko-kineski odnosi više od vojnog saveza, da nemaju ograničenja, granica niti zabranjenih tema.
Naš sagovornik podseća na nedavno gostovanje ekonomiste Džefrija Saksa u Beogradu. Uvaženi američki ekonomista je, između ostalog govorio i o strateškoj grešci Amerike, koja je svojim postupcima doprinela približavanju Rusije i Kine.
Da to ne sme da se dogodi upozoravao je još Zbignjev Bžežinski, jedan od najznačajnijih stratega američke spoljne politike u XX veku, naglasio je Saks.
„To je upravo ono što su politike demokrata i naročito Bajdena uspele da učine i svakim daljim ponašanjem one čine da se Rusija i Kina zbliže“, komentariše Gajić.
U isto vreme kada nemački kancelar Olaf Šolc pokušava da ubedi latinoameričke lidere da se aktivno uključe na strani Zapada u sukobu protiv Rusije i biva glatko odbijen, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg aktivno učestvuje u kampanji za remilitarizaciju Japana.
Cilj je da Japan postane vojna pretnja i za Kinu i za Rusiju, objašnjava Gajić.
„Japan nikada nije odustao od pretenzija na rusku teritoriju, ne samo na Kurilska ostrva. Tako da se kontinentalna Evroazija ujedinjuje jer joj sa svih obala preti opasnost – u Evropi već bukti rat, dok u Aziji, Amerikanci pokušavaju da Kinu i Rusiju opkole koalicijom država“, kaže Gajić.
Tako da, dodaje on, zbližavanje Rusije i Kine predstavlja prirodan tok stvari.

Rusija je spremna za maraton

Iz Lavrovljevog intervjua vidi se da se Rusija, što se tiče situacije u Ukrajini, sprema za maraton, kaže Stevan Gajić. Jasno je da u bližoj budućnosti neće biti pregovora, s obzirom da je šef ruske diplomatije poručio borcima da ne razmišljaju o vremenu trajanja specijalne operacije, već kako da budu što efikasniji sa što manje gubitaka na svojoj strani.
Zapad se ne može smatrati ozbiljnim partnerom za pregovore ako u Ukrajinu šalje tenkove i ako je slanje borbenih aviona i, možda, krstarećih raketa samo pitanje vremena, ističe Gajić.
Lavrov je u intervjuu, kako Gajić kaže, finim rečima rekao da, ukoliko Zapad bude eskalirao sukob u Ukrajini, Rusija će reagovati.
„Na primer, ukoliko sa u Ukrajinu budu stigle rakete većeg dometa, Rusija će morati da zauzme više teritorije kako bi se zaštitila“, zaključuje on.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
Intervju Sergeja Lavrova Sputnjiku: O ciljevima specijalne vojne operacije i pritisku Zapada
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija u centru geopolitičke bitke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala