- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

A šta je drugo moglo da se presudi: Mitropolit Joanikije oslobođen jer je prošetao sa narodom

© Sputnik / Lola ĐorđevićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Vijest da je Osnovno tužilaštvo u Nikšiću donijelo oslobađajuću presudu po tužbi protiv mitropolita Joanikija i osam sveštenika da su 2020. godine prekršili Krivični zakonik Crne Gore, očekivana je za svakog slobodoumnog i zdravorazumnog čovjeka, komentariše za Sputnjik profesor Savo Marković.
On kaže da je oslobađajuća presuda za to što su Joanikije i sveštenici stali na čelo naroda koji se okupio ispred hrama Svetog Vasilija u Nikšiću i krenuli u šetnju gradom 2020 godine, i potvrda da u crnogorskom pravosuđu i nema toliko korupcije koliko su neki tvrdili da ima. Marković čak ističe da je on uvjerenja kako je jedna velika većina sudija časna u svom poslu i da sude po zakonu i poštuju zakon.
„Postoji u crnogorskom pravosuđu i jedan manji broj sudija koji sude kako im se naredi ili koji tumače zakon onako kako odgovara pojedinim centrima moći ili političkim partijama“, navodi Marković.
Po njemu današnje presuda u Osnovnom sudu u Nikšiću pokazuje kako treba da se sudi i sprovodi zakon, koji bi trebalo da je jednak za sve i da oštrica pravde stigne svakog ko je to zaslužio.
„Presuda Osnovnog suda u Nikšiću je olakšanje i za Mitropoliju crnogorsko-primorsku koja sada može da nastavi svoju božansku misiju, da okuplja vjernike, da se poštuje ona „caru carevo, Bogu Božije“. Crna Gora je sekularna država, ili bi trebalo da to bude, a ova optužnica protiv mitropolita i sveštenika je bila atak na slobodu vjeroispovjesti, čak bih rekao i atak na slobodu kretanja. Mitropolija treba da radi ono što je vjekovima radila, da okuplja vjernike, da se ne miješa u posao države, ali i da se država ne miješa u posao crkve“, ukazuje profesor Marković za Sputnjik.
Naš sagovornik kaže da se nekada i pogrešno tumači da crkva i država mogu sterilno biti odvojene jedna od druge, što je nemoguće, jer crkva ima više vjernika, nego što se sve partije imaju članova, i da su neke izjave crkvenih vjerodostojnika o političkim kretanjima sasvim logične kada se ta kretanja prepliću sa društvenim - crkva jeste dio društva, a vjernici su i članovi političkih partija.
„Crkva dakle ne može biti izolovana, jer ona jeste društveni subjekt. Crkva u Crnoj Gori je poslije Drugog svjetskog rata bila zapostavljena, zapuštena, pa čak na neki način i zabranjena, i sada imate partije koje zastupaju te restlove komunizma i komunističke ideologije kojima je crkva kriva za sve i svašta. Zato ova oslobađajuća presuda u pravnom, moralnom i socijalnom smislu predstavlja ohrabrenje, prije svega za državu, jer tamo gdje je zdravo pravosuđe možemo govoriti o demokratskoj i organizovanoj državi. Presuda je ohrabrujuća i za crkvu koja sada može slobodno da se posveti svojoj misiji, bez straha da će neko od njenih sveštenika biti izveden pred lice pravde jer je vršio svoju božansku funkciju, funkciju koju mu dozvoljava i Ustav jer je sloboda vjeroispovijesti jedno od temeljnih ljudskih prava, a ja bih rekao i jedno od prirodnih prava“, zaključuje profesor Marković.
Uhapšeni sveštenici iz Nikšića - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
DRUŠTVO
Oslobađajuća presuda mitropolitu Joanikiju i nikšićkim sveštenicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala