- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Nadam se da će gas poteći pre kraja godine“: Počela izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska

© Foto : Snimak sa ekrana/Instagram/budućnostsrbijeavPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev sastali su se u Kostinbrod u blizini Sofije, gde su počeli radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.
Prisutan je i šef delegacije EU u Srbije Emanuel Žiofre.

"Veoma sam srećan što sam danas ovde, mnogo mi je drago što sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Radevim o mnogim stvarima. Hoću da se zahvalim na prijateljstvu i hoću da kažem da će u Srbiji uvek imati dobre prijatelje. Nadam se da ćemo i jedni i drugi, sa obe strane, da završimo ovo do oktobra meseca i da će pre kraja godine da poteče gas kroz ovaj interkonektor", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je gradilište obišao sa Radevim i primetio da će taj gas moći da ide u oba pravca, kao i da je Srbiji važnije da uvozi gas od Bugarske, nego da ga izvozi Bugarskoj.
Predsednik Srbije je kazao da je čuo od više eksperata da može da se koristi još dodatnih 10 odsto gasa koji se trenutno ne koristi.
Informisan je da za sada postoji 17 kompresora na bugarskoj strani i kapacitet od 1,8 miliona na dnevnom nivou. Predsedniku Srbije je rečeno i da je kupljeno još četiri kompresora što će smanjiti pritisak.
Takođe, kazali su mu da Srbija sada može da uzima gas i može da ima pristup svemu onome što je urađeno sa bugarske strane.
Vučiću su predstavljeni planovi da se naprave dva terminala u Grčkoj, kao i povezivanje sa Kaspijskom regijom, odnosno Azerbejdžanom i Turkmenistanom, ali i da će uskoro moći da koriste i gas iz Azerbejdžzana.
Vučić je naveo da što se tiče gasa iz Azerbejdžana, razgovarao je sa predsednikkom Ilhanom Alijevim koji, prema njegovim rečima, insistira na dugoročnim ugovorima.
"Ali, moramo da znamo cene i mehanizme kako bismo mogli da ih uporedimo i da se eventualno priključimo", kazao je predsednik Vučić na šta mu je rečeno da Srbiji mogu da se ponude određeni tenderi kako bi zajedno dve države mogle da traže cene koje su povoljnije.
Rečeno mu je i da bi trebalo napraviti zajedničku regionalnu platformu kako bi dobili povoljnije cene za sve.
Vučić i Radev održali su bilateralni sastanak sa delegacijama pre obilaska početka radova.

Simson: Izgradnja gasovoda važan momenat za Srbiju i Bugarsku

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je u video poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.
"Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji pošto će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima", rekla je ona.
Ona je istakla da je to značajan korak za ceo region i da je zato EK podržala taj projekat i izrazila očekivanje da će gasovod biti opreativan u drugoj polovini 2023.
Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.
Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.
Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović.
Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala