- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rakete kalibar gađaju objekte u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage preuzele kontrolu nad strateškom tačkom u DNR; Zakazana sednica SB UN o Ukrajini

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrjaini, dan 343. Ruske snage praktično su okružile Bahmut (Artjomovsk) sa tri strane i aktivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih položaja, saopštio je pukovnik LNR Vitalij Kiseljov. SAD će izdvojiti Ukrajini paket vojne pomoći na 2,2 milijarde dolara. Paket treba da sadrži rakete dalekog dometa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:46 01.02.2023
Ukrajina i Francuska su potpisale memorandum o isporuci radara MG-200 za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.
Memorandum su potpisali ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznik i francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn.
Broj radara nije naveden.
20:03 01.02.2023
Rusija je zatražila sednicu SB UN o Ukrajini za 8. februar, saopštila je predstavnica Malte, koja trenutno predsedava Saveta bezbednosti Vanesa Frezer.
19:57 01.02.2023
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius testirao je tenk "leopard" koji će biti predat Ukrajini, saopštila je pres-služba Bundesvera.
19:26 01.02.2023
Sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održana 24. februara na ministarskom nivou, rekla je na brifingu stalna predstavnica Malte pri toj organizaciji koja u februaru predsedava Savetom bezbednosti Vanesa Frejzer.
Prema njenim rečima, za sada se ne zna na kom nivou će Ukrajina biti predstavljena.
18:44 01.02.2023
Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Sako i Vanceti u DNR, saopštio je osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.
16:42 01.02.2023
Poljska neće prebacivati borbene avione u Ukrajinu, nauštrb svog vojnog potencijala, rekao je predsednik Republike Andžej Duda novinarima u Viljnusu.

„Ako me pitate za lovce, odgovoriću ovako: moramo da zapamtimo da podržavamo Ukrajinu, ali se brinemo i o bezbednosti Poljske. Trenutno imamo oko 50 lovaca F-16. Čekamo isporuke F-35. Očekujemo i isporuke lovaca iz Južne Koreje, pošto je ugovor potpisan ove godine", rekao je Duda.

"Dakle, spremni smo da razgovaramo sa saveznicima o podršci Ukrajini, ali još jednom ponavljam da mi pomažemo Ukrajini, ali se brinemo i o bezbednosti Republike Poljske u okviru NATO-a, njen najvažniji element je element odvraćanja. Zapamtimo, odvraćanje će biti uspešno, ako budemo u stanju da se zaštitimo, kada budemo imali vojni potencijal“, dodao je on.
16:30 01.02.2023
Savetnik administracije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da novi vlasnik Tvitera Ilon Mask veštački umanjuje popularnost zvaničnih stranica ukrajinskih vlasti na društvenoj mreži.
Podoljak je optužio Maska za gušenje stranica društvenih mreža u vezi sa Ukrajinom.
"Elone, možda da prestanite da smanjujete vidljivost zvaničnih naloga Ukrajine i nasilno smanjujete pokrivenost. Sve je previše očigledno", napisao je Podoljak na Tviteru.
15:36 01.02.2023
Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov mogao bi da napusti svoju funkciju, i da preuzme Ministarstvo pravde, izjavio je ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko.
"Mogu da potvrdim da se vode aktivni razgovori da Reznikov preuzme Ministarstvo pravde“, napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu.
Ne navode se razlozi za eventualnu smenu Reznikova.
14:49 01.02.2023
EU planira da broj obučenih ukrajinskih vojnika poveća s 15.000 na 30.000
Evropska unija planira da poveća broj ukrajinskih vojnika koji prolaze obuku u okviru misije Evropske unije sa 15.000 na 30.000, rekao je novinarima u Briselu visoko rangirani evropski činovnik.
„Krajem drugog kvartala biće završena obuka 15.000 vojnika, nakon čega je planirano da se postavi kao cilj obuka još 15.000“, naveo je izvor.
Očekuje se da će vojna pomoć EU Ukrajini biti razmatrana tokom samita EU – Ukrajina, planiranog za 3. februar. Sastanak predstavnika političkog vrha najverovatnije će biti održan u Kijevu.
Prema rečima izvora, na samitu će biti reči i o perspektivi stvaranja takozvanog „tribunala“ o Ukrajini i obnavljanja te zemlje, uključujući korišćenje zamrznutih aktiva Rusije.
On je dodao da je među pitanjima koja će biti razmatrana i napredak Ukrajine kao zemlje-kandidata za EU, pomoć Evropske unije i takozvani „mirovni plan“ Vladimira Zelenskog.
13:37 01.02.2023
Kompanija „Transnjeft“ saopštila je da je 31. januara izvršen pokušaj napada na crpnu stanicu naftovoda „Družba“ u Brjanskoj oblasti.
Cevi naftovoda nisu oštećene i naftovod radi normalno, ističe se u saopštenju.
Kako je za Sputnjik izjavio portparol Službe za vanredne situacije, granata ispaljena iz Ukrajine pala je u polje u Novozibkovskom okrugu Brjanske oblasti, ali nije pogodila naftovod.
Prema njegovim rečima, u napadu nije bilo povređenih.
13:35 01.02.2023
Nemački vicepremijer nazvao slanje lovaca Ukrajini greškom
Vicepremijer Nemačke Robert Habek smatra da je pogrešno isporučivati lovačke avione Ukrajini.
„Smatram da je sada pogrešno isporučivati lovce“, rekao je on za nemačku TV ZDF.
Na molbu novinara da precizira da li samo sada ili „uopšte“, vicepremijer je objasnio da ovaj korak „uopšteno“ ne smatra dobrim.
Prema njegovim rečima, tokom celog sukoba Nemačka je pokušavala da pronađe balans između maksimalne podrške Ukrajini i pokušaja da ne dopusti „da se u rat uključe“ Evropa, sama Nemačka ili ceo svet.
12:43 01.02.2023
Ruskim jedinicama ostalo je da prođu još 10 kilometara da zatvore obruč oko Artjomovska u DNR, izjavio je vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„Naše snage zauzele su ovo naselje ... u potkovicu. Da bi zatvorili ovu potkovicu, potrebno im je još oko 10 kilometara“, objasnio je Maročko za „Prvi kanal“.
Prema njegovim rečima, više ne može biti reči o planiranom povlačenju ukrajinskih trupa koje se nalaze u Artjomovsku.
„Čak i da pokušaju ovo da urade, to bi za njih moglo da se pretvori u katastrofu. Bekstvo iz ovog naselja je i dalje moguće... manje-više razumni ljudi sada pokušavaju da pobegnu iz naselja nekim tajnim putevima, jer tamo imaju ogromne gubitke“, dodao je Maročko.
12:26 01.02.2023
Mediji: Berlin planira kupovinu PVO sistema koje je prethodno poslao Kijevu
Nemačka namerava da za svoje oružane snage kupi osam PVO sistema „iris-t“, koje je zemlja ranije poslala Kijevu, prenosi agencija „Rojters“, pozivajući se na dokument.
U saopštenju agencije navodi se da je reč o sistemima srednjeg dometa zemlja-vazduh.
Ministarstvo odbrane Nemačke potvrdilo je agenciji da planira da sporazum o kupovini ovih PVO sistema iznese na usvajanje parlamenta, iako rokovi i broj sistema nisu precizirani
12:16 01.02.2023
Međunarodni komitet Crvenog krsta upoznat je sa napadom na bolnicu u Novoajdaru na teritoriji LNR. Napadi na medicinske ustanove su pretnja po civile, navode u organizaciji.
„Obavešteni smo o udarima na bolnicu u Novoajdaru u Luganskoj oblasti gde imamo kancelariju“, rekla je za Sputnjik portparolka MKCK Fatima Sator.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 28. januara da su ukrajinske snage izvele udar na bolnicu projektilima „hajmars“. Tom prilikom je poginulo 14 ljudi, a 24 je ranjeno.
11:50 01.02.2023
Sneg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
RUSIJA
Kremlj: Čitava vojna infrastruktura NATO danonoćno radi protiv Rusije
11:24 01.02.2023
Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen stigao je u Kijev. On je na Tviteru objavio fotografiju sa perona železničke stanice.
„Posle skoro godinu dana Ukrajina nije zaboravljena. Zajedno sa predsednikom (Vladimirom) Zelenskim i hrabrim narodom Ukrajine zalažemo se za evropske vrednosti“, napisao je austrijski predsednik ispod fotografije.
10:44 01.02.2023
Ukrajinci traže dronove umesto tenkova
Ukrajinska vojska treba da se fokusira na masovnu upotrebu bespilotnih letelica, koji su efikasniji od obećanih američkih tenkova „abrams“, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.
„Daju nam je 31 tenk ‘abrams’ u vrednosti od 400 miliona dolara. Za ovu cenu može se proizvesti 400 hiljada dronova-kamikaza. Svaki od dronova može da ponese kilogram eksploziva... Ako naši piloti budu dovoljno obučeni, moći će da uništavaju sva neprijateljska oklopna vozila na udaljenosti od nekoliko kilometara“, napisao je Geraščenko na svom Telegramu.
On je napomenuo da upotreba teških dronova koji lete noću daje „odlične rezultate“ u uništavanju tehnike. Prema njegovim rečima, dronovi koštaju između 10 i 30 hiljada dolara, što je sitnica u poređenju sa drugim vrstama naoružanja.
09:26 01.02.2023
Ruske snage izvele su napad na konvoj ukrajinskih trupa koje su se kretale po jedinom putu koji vodi iz Artjomovska u Časov Jar, izjavio je pomoćnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.
Ovaj put se već kontroliše, gađaju se konvoji koji dovoze zalihe, dodao je on.
„Mislim da nije ostalo mnogo kada ćemo čuti da je ovaj put pod kontrolom i da je sam Artjomovsk zauzet“, rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, Artjomovsk je u operativnom okruženju, ruske snage sužavaju obruč oko grada.
„Trenutno se vode borbe za kontrolu puta Časov Jar-Artjomovsk“, precizirao je on.
Put iz Časovog Jara u Artjomovsk je jedini preostali put preko koga Kijev može da snabdeva svoje snage u Artjomovsku, podsetio je Gagin.
08:43 01.02.2023
Ukrajinske snage gađale su 31. januara Sveto-uspenski Nikolo-vasiljevski manastir u Nikoljskom u DNR. U napadu je poginuo sveštenik, a teško ranjena jedna monahinja, sopštili su u manastiru.
„Oko šest uveče (31. januara), ratni zločinci iz Oružanih snaga Ukrajine... gađali su manastir raketom, poginuo je jeromonah Vonifatij i shimonahinja Sava. Molite se za njih“, navodi se u saopštenju na nalogu manastira na društvenoj mreži VKontakte.
08:18 01.02.2023
Ruske snage praktično su okružile Artjomovsk (Bahmut), za koji se sada vode borbe, sa tri strane i trenutno intenzivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih pozicija, izjavio je za program „Solovjov uživo“ vojni ekspert i pukovnik LNR Vitalij Kiseljov.
On je dodao da će oslobađanje Artjomovska nakon oslobođenog Soledara omogućiti da se ukrajinska grupa u ovom delu fronta razbije na dva dela.
„Svakako je sada najvažnije napredovanje u pravcu Artjomovska i za nas je ovo veoma važno naselje s obzirom na to da će oslobođenje Soledara i Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) dati velike preduslove da se (grupe Oružanih snaga Ukrajine) jug i sever razbiju na dva dela“, objasnio je Kiseljov.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage svakodnevno vrše pet do sedam neuspešnih pokušaja da u malim grupama napadnu položaje ruskih snaga kod Kremene i tu trpe velike gubitke.
On je objasnio da je odbrambeni sistem u oblasti Kremene i Svatova izgrađen veoma kompetentno. Prema njegovim rečima, postoje mala napredovanja ruskih snaga ka selu Terni u DNR, odakle ukrajinske jedinice pokušavaju da napadaju položaje ruskih snaga.
Naselje Kremena nalazi se na zapadu LNR. Trenutno kontakt linija prolazi 5-7 km od naselja i dobro je utvrđena u ovoj oblasti, ali Oružane snage Ukrajine sistematski pokušavaju da je probiju, a samu Kremenu redovno granatiraju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala