- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Vašington je odgovoran za podrivanje principa START-a

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Vašington je svojim akcijama sam potkopao principe realizacije Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) u delu koji se tiče nedeljivosti bezbednosti, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući saopštenja Vašingtona da je Moskva, navodno, prekršila sporazum.

„Podriveni su sami principi realizacije ovog sporazuma (START). Treba li da podsetim da u okviru nedeljivosti bezbednosti, saradnje i ostalog što je u sporazumu napisano, kako su (Sjedinjene Američke Države) jednostrano istupile iz ogromnog broja sporazuma, kako su se iza leđa bavile takozvanim obuzdavanjem Rusije, a sada to nazivaju strateškim porazom do kojeg moraju da nas dovedu“, izjavila je Zaharova za radio Sputnjik.

Ona je dodala da „inspekcija predstavlja samo detalj“, a Moskva je navela mnogo primera kada Amerikanci nisu ispoštovali ovu komponentu sporazuma.

Inspekcija ruskih objekata trenutno neprikladna

Objave Stejt departmenta prokomentarisao je i ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov koji smatra da je Moskva privržena ispunjavanju odredbi START-a i da je odgovornost za trenutnu eskalaciju oko sporazuma na Vašingtonu.
On je naglasio da Rusija smatra „neopravdanim, neblagovremenim i neprikladnim“ da poziva američke inspektore na svoje strateške objekte u nastalim uslovima.

„Nameravamo da se i dalje pridržavamo centralnih ograničenja Sporazuma i nastavimo razmenu saopštenja i relevantnih podataka. Odgovornost za eskalaciju situacije oko START-a potpuno leži na Vašingtonu. Ako Sjedinjene Države ne revidiraju kurs u pravcu nanošenja strateškog poraza Moskvi, pomaci u oblasti kontrole naoružanja su nemogući“, ocenio je ambasador.

List „Vol strit džurnal“ prethodno je objavio da je Rusija prekršila Sporazum o smanjenju strateškog i ofanzivnog naoružanja (START) jer nije dozvolila američkim inspektorima da uđu u njena nuklearna postrojenja, a takođe je odbila da razgovara o poteškoćama koje su se javile u okviru sporazuma.
Kako je precizirano, u izveštaju Stejt departmenta upućenom Kongresu navodi se da blokiranje inspekcija otežava kontrolu broja bojevih glava koje je instalirala Rusija. List konstatuje da SAD prvi put optužuju Rusiju za kršenje uslova sporazuma.
Inspekcije su prvi put obustavljene 2020. godine zbog pandemije virusa korona. Međutim, u avgustu 2022. godine SAD su objavile da su spremne da nastave sa proverama. Međutim, Moskva je obavestila Vašington da privremeno povlači iz inspekcijskih aktivnosti prema Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) svoje objekte koji podležu inspekcijama prema ovom sporazumu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije obrazložilo je odluku činjenicom da zbog sankcija ruski stručnjaci nisu mogli da sprovedu inspekcije u SAD. Inspekcije nuklearnih objekata jedan su od glavnih uslova Sporazuma START. Od potpisivanja sporazuma strane su izvršile 328 međusobnih inspekcija.
Sporazum između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja potpisan je 8. aprila 2010. godine u Pragu. Ovaj sporazum zamenio je Ugovor o strateškom ofanzivnom naoružanju iz 1991. godine i, nakon stupanja na snagu, zamenio je Ugovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala iz 2002. godine. Moskva i Vašington su 3. februara 2021. razmenili note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu sporazuma o produženju Ugovora na pet godina. Sporazum ističe 2026. godine.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
RUSIJA
Rjabkov: Nećemo nasilno zadržavati SAD u sporazumu START
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala