- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sad je neko drugo vreme...

© AFP 2023 / ANDREAS SOLARORoma, navijači
Roma, navijači - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Roma. Nekada sinonim vernosti i dugovečnosti, lojalnosti zbog Frančeska Totija, izgubila je tu magiju. Ušuškana u američke dolare, sa Žozeom Murinjom na klupi, postala je franšiza u kojoj svaka zvezda sija kako hoće.
A nekada se znalo. Na klupi Fabio Kapelo, a na terenu „gvozdena pesnica“ sa trakom na ruci, Toti, kao vođa velikog tima „Vučice“ u kome je svako znao svoje mesto.
Ali, takva, tradicionalna Roma nije mogla da opstane u eri modernog fudbala. Ćerke pokojnog predsednika Franka Sensija jedva su dočekale da prodaju klub koji je na kraju završio u rukama američke investicione kompanije „Fredkin grupa“.
Američki dolari koji su „upumpani“ u klub uslovili su da Roma ne mora više da proizvodi svoju decu (igrače poput Totija ili De Rosija koji su gotovo cele karijere proveli u Rimu) već da može da kupuje gotove proizvode.
Problem je kada taj „prozivod“ posle nekoliko godina frustracije sa povredama kolena postane bezobrazan, kao na primer Nikolo Zaniolo (23) veliki talenat italijanskog fudbala koji je krenuo stranputicom.
© AP Photo / Franc ZhurdaNikolo Zaniolo
Nikolo Zaniolo - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Nikolo Zaniolo
Poslednjeg dana prelaznog roka Zaniolo, koji je, inače, ponikao u Fiorentini i Interu, nije uspeo da realizuje transfer u Englesku, gde je imao ponude Bornmuta i Lidsa. Čak je podneo i zvanični zahtev za transfer što su u Romi shvatili kao nepoštovanje.
Pozicija kluba je da igranje za Romu treba svakom igraču i članu, pa i Zaniolu, da bude privilegija. Pošto je mladi Italijan namerno izostajao sa treninga Murinjo je u dogovoru sa rukovodstvom odlučio da ga odstrani iz prvog tima i da narednih dana pokrene disciplinski postupak.
To znači da će Zaniolo morati da trenira daleko od prvog tima i sačeka sledeće leto kako bi napustio Rim pod uslovom da klub koji ga želi plati traženo obeštećenje. Ali, to trenutno nije glavni problem mladog napadača.
Zbog ponašanja prethodnih dana, dobio je pretnje od strane Rominih ultrasa koji su ga jurili ulicama Rima u utorak uveče. Zbog toga se Zaniolo sklonio u rodnu Speciju. Skupa cena (ne)lojalnosti.
Za razliku od njega, oni stariji igrači Rome itekako znaju šta je lojalnost. Tako je Belgijanac Radža Najngolan (34) odlučio da prihvati poziv nekadašnjeg saigrača Danijelea De Rosija i pomogne mu u nameri da uvede SPAL u Seriju A.
Doskorašnji fudbaler Antverpena potpisao je ugovor na šest meseci uz opciju produžetka za još godinu, ako klub uđe u elitni rang. De Rosiju je klupa tima iz Ferare prvi trenerski posao u karijeri i očigledno želi da ostavi veliki trag već na startu.
Saša Lukić - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
SPORT
Naplata na odloženo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala