- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oland nazvao Putina radikalno-racionalnim liderom

© AFP 2023 / Philippe WojazerPredsednik Francuske Fransoa Oland
Predsednik Francuske Fransoa Oland - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da će se zapadne zemlje uskoro umoriti od konflikta u Ukrajini i da će pristati na pregovore po ruskim uslovima, izjavio je u intervjuu listu Politiko bivši predsednik Francuske Fransoa Oland.

„On je radikalno-racionalan ili racionalno-radikalni čovek, kako god želite. On ima svoje viđenje stvari i u okviru toga je spreman da koristi silu“, rekao je Oland i dodao da Putin razume samo jezik moći.

Ulogu posrednika u konfliktu će na sebe ovaj put preuzeti Turska i Kina i to je razočaravajuće za sve, smatra političar.
Fransoa Oland je bio predsednik Francuske 2012-2017. godine. Tokom 2015. godine je bio jedan od lidera koji je usaglasio Minske sporazume o regulisanju situacije na istoku Ukrajine. Minski sporazumi su učvrstili obaveze strana u konfliktu da prekinu sukob, razmene zarobljenike po principu „svi za sve“ i da prekinu raspoređivanje teškog naoružanja u rejonu tampon zone. Većina sporazuma nije ostvarena.
Početom decembra 2022. godine, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je nazvala sporazume pokušajem da se Kijevu da vreme. Oland se složio da su Minski sporazumi omogućili Ukrajini da pojača oružane snage. Ruske vlasti su kritikovale te izjave političara, a predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je izjavio da bi Merkelova i Oland trebalo da budu kažnjeni za svoje zločine jer su oni razmišljali kako da započnu svetski rat sa prognoziranim posledicama.
Vladimir Putin je rekao da je bio razočaran rečima Merkelove, jer je bio uveren da bez obzira na podršku Kijeva, Berlin sa Moskvom ima iskren dijalog. Predsednik Rusije je reči bivše kancelarke smatrao svedočanstvom da je bila ispravna odluka da se pokrene vojna operacija u Ukrajini.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
RUSIJA
Kremlj: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala