00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
16:00
30 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova studija: Ekstremno obrađena hrana povezana sa različitim oblicima raka

CC0 / / Prerađena hrana – ilustracija
Prerađena hrana – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Konzumiranje ultraobrađene hrane povećava rizik od obolevanja i umiranja od raka, posebno raka jajnika, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja sprovedenog na oko 197.000 ljudi u Velikoj Britaniji od kojih su više od polovine žene.
Preterano prerađena hrana uključuje instant supe, sosove, smrznute pice i gotova jela, kao i viršle, kobasice, pomfrit, sokove, kolačiće iz prodavnice, kolače, bombone, krofne, sladoled i drugo.
„Ultraprerađena hrana se proizvodi od industrijski dobijenih sastojaka i često sadrži aditive da bi se prilagodila boja, ukus, konzistencija, tekstura ili produžio rok trajanja“, istakla je dr Kijara Čang, istraživač Nacionalnog instituta za zdravlje i negu u Školi javnog zdravlja sa „Imperijal London koledža“.
„Naša tela možda neće reagovati na isti način na ove ultraobrađene sastojke i aditive, kao na svežu i hranljivu minimalno obrađenu hranu“, rekla je Čang.
Međutim, ljudi koji jedu više ultraprerađene hrane imaju i tendenciju da „piju više gaziranih pića i manje čaja i kafe, kao i da manje jedu povrće i drugu hranu koja spada u zdrav način ishrane“, istakao je Duan Melor, dijetetičar i viši saradnik na medicinskoj školi Aston u Birmingemu.
„Ovo bi moglo značiti da to nije efekat same ultraprerađene hrane, već da odražava uticaj manjeg unosa zdravije hrane“, rekao je Melor, koji nije bio uključen u studiju.
Studija, objavljena u utorak u časopisu E-klinikal medisin, razmatrala je povezanost konzumiranja ultraprerađene hrane i 34 različita tipa raka u periodu od 10 godina. Istraživači su analizirali podatke o navikama u ishrani 197.426 ljudi iz baze britanske Biobanke, velike biomedicinske baze podataka i istraživačkog resursa koji je pratio stanovnike od 2006. do 2010. godine.
Količina ultraobrađene hrane koju su konzumirali ljudi u ishrani kretala se od 9,1 odsto do 41,4 odsto, pokazalo je istraživanje.
Obrasci ishrane su zatim upoređeni sa medicinskim kartonima u kojima su navedene i dijagnoze i smrti od raka. Svaki porast od 10 odsto u potrošnji ultraobrađene hrane bio je povezan sa povećanjem od 2 odsto u razvoju bilo kog raka i 19 odsto povećanim rizikom od dijagnoze raka jajnika, navodi se u saopštenju „Imperijal London koledža“.
Smrtnost od raka je takođe porasla, pokazalo je istraživanje.
Za svakih dodatnih 10 odsto veće potrošnje ultraprerađene hrane, rizik od umiranja od bilo kog raka povećavao se za šest odsto dok je rizik od umiranja od raka jajnika porastao za 30 odsto, navodi se u saopštenju.
Kada je reč o smrti od raka kod žena, rak jajnika je rangiran na petom mestu, „što predstavlja više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi rak ženskog reproduktivnog sistema“, primetilo je Američko udruženje za rak.
Ovo najnovije istraživanje nije prvo koje pokazuje povezanost između visokog unosa ultraprerađene hrane i raka.
Studija iz 2022. godine ispitala je ishranu preko 200.000 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama do 28 godina i otkrila vezu između ultraprerađene hrane i kolorektalnog karcinoma – trećeg najčešće dijagnostikovanog raka u Sjedinjenim Državama kod muškaraca, ali ne i kod žena.
„Iako nova studija sa sedištem u Velikoj Britaniji ne može da dokaže uzročnost, već samo povezanost, drugi dostupni dokazi pokazuju da bi smanjenje ultraprerađene hrane u našoj ishrani moglo da pruži važne zdravstvene koristi“, istakla je dr Ester Vamos, vodeći autor studije.
„Potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi i razumele najbolje strategije javnog zdravlja za smanjenje široke rasprostranjenosti i štetnosti ultraprerađene hrane u našoj ishrani“, navela je Vamos.
Domaća slanina - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
ŽIVOT
Zašto je dobro jesti slaninu i koje vitamine ona ima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala