- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je Zapad vekovima klevetao ruske lidere

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Iskustvo klevetanja ruskih lidera na Zapadu datira mnogo vekova unazad, cara Ivana Groznog i cara Pavla I u različitim vremenima podvrgavali su pomahnitaloj rusofobičnoj diskreditaciji, izjavio je pomoćnik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nail Muhitov.
„Praksa pomahnitale rusofobije ima svoje korene vekovima unazad. Podsetimo se, na primer, kako je Zapad stvorio „crnu legendu“ o užasima počinjenim za vreme vladavine Ivana IV(Groznog)“, rekao je Muhitov u intervjuu "Rosijskoj gazeti".
Prema njegovim rečima, klevetajući, Zapad namerno ćuti o tome da je upravo pod njim, između ostalog, uspostavljena Bojarska duma (skupština velikaša), a teritorija zemlje značajno proširena. Pored toga, pod Ivanom Groznim stvorena je Zaporoška Seč, koja je imala funkciju zaštite granica; otvoreni su karantinski punktovi koju nisu dozvolili da kuga i kolera uđu na teritoriju Rusije; štampanje i besplatno obrazovanje pojavili su se u parohijskim školama, prisetio se Muhitov.
Prema njegovim rečima, sličnoj diskreditaciji bio je podvrgnut i car Pavle I, koji je nameravao da se suprotstavi Velikoj Britaniji.
"Naporima britanske štampe i diplomatije u Evropi se širila glasina o njegovom mentalnom poremećaju. Ali Pavle I je lično doprineo očuvanju državnosti najmanje dve zemlje - Švajcarske i Malte. Mislim na Italijanski pohod Suvorova i pružanje azila u Rusiji vitezovima Malteškog reda nakon što je Napoleon zauzeo ostrvo“, rekao je Muhitov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala