- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Bravo za klovna“: Priča o bolesti koja se pobeđuje smehom

© Foto : Ustupljeno SputnjikuPlakat za monodramu „Bravo za klovna“ Minje Peković
Plakat za monodramu „Bravo za klovna“ Minje Peković - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Monodrama „Bravo za klovna“, autorski projekat prvakinje Drame Narodnog pozorišta u Subotici Minje Peković, nastala po motivima njenih ličnih dnevnika koje je vodila tokom lečenja od karcinoma 2020. godine, gostovaće 2. februara na Sceni „Raša Plaović“.
Kroz predstavu, koja svesno izbegava jednostavne žanrovske odrednice, a koja kroz cirkuske elemente vešto prepliće komediju i dramu, publika dobija uvid u lični doživljaj osobe koja prolazi kroz sve segmente terapije.
Otvoreno govoreći o preispitivanju dosadašnjih postupaka, odnosa prema svetu i ljudima oko nje, načina na koji je do sada reagovala na „stvarnost“, preispitivanju prioriteta, poimanju vere i ozbiljnosti u tretiranju svog mentalnog zdravlja, Minja Peković predstavom „Bravo za klovna“ otvara pitanja za svakog pojedinca u publici. Sva ta pitanja u ovoj snažnoj i jedinstvenoj predstavi, na kraju nam donose katarzu, ali i novu snagu, veru i optimizam.
Uz Minju Peković, na sceni je tokom predstave i muzičar Miroslav Idić (korepetitor i aranžer) koji priču prati zvukom harmonike kao što je tokom terapija Minji potporu pružala muzika i životna priča legendarne Edit Pjaf, koja je u nekim segmentima i inspiracija za ovu predstavu.
U autorskom timu su i Marija Kalabić (scenograf), Marko Marosiuk (kostimograf) i Nikola Marinkov (dizajner svetla).
Krcko Oraščić - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
KULTURA
Jubilej „Krcka Oraščića“ u Srbiji: Šećerlema za koju se već sto godina traži karta više
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala