Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sastanak o ZSO održan u Prištini bez Kurtija, oglasila se američka ambasada

© Tanjug / Zoran ŽestićLogo Zajednice srpskih opština
Logo Zajednice srpskih opština - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Razgovori o Zajednici srpskih opština koji je inicirala ambasada SAD u Prištini trajali su dva sata a na njima su bili prisutni predstavnici vlade privremenih prištinskih institucija, kao i predstavnici opozicionih stranaka i civilnog društva. Sastanku nije prisustvovao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jer nije bio pozvan.
Nakon sastanka oglasila se ambasada SAD u Prištini koja je na društvenim mreža,a istakla da se zalažu za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga.
„Danas smo održali sesiju o Zajednici srpskih opština.Zahvalni smo svim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga“, naveli su iz ambasade SAD.
Sa druge strane u blizini zgrade vlade privremenih institucija u Prištini organizovan je protest protiv formiranja Zajednice srpskih opština na kom su građani istakli podršku premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju i njegovoj vladi u, kako su naveli, protivljenju osnivanju ZSO.
Iz sedišta Evropske unije oglasio se i portparol EU Peter Stano koji je ponovio da se Zajednica srpskih opština mora forimrati.
„Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova. To važi i za osnivanje Zajednice, što je zakonska obaveza za Kosovo“, rekao je Stano.
Kurti je ranije rekao da sastanku o ZSO koju organizuje Ambasada SAD u Prištini prisustvuje predsednik njegovog kabineta, kao i ministri vlade.
„Ja nisam pozvan na taj sastanak, ali oni koji su pozvani neka odu i razgovaraju o tome“, rekao je Kurti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala