- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: SAD spremne da primene konvencionalno i nuklearno oružje za zaštitu Južne Koreje

© AP Photo / Alex BrandonAmerički ministar odbrane Lojd Ostin
Američki ministar odbrane Lojd Ostin - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države posvećene su obuzdavanju Severne Koreje primenom čitavog niza sredstava, među kojima su i nuklearna, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.
„SAD su čvrsto posvećene obuzdavanju, što uključuje čitav spektar odbrambenih sredstava koje su na raspolaganju SAD, uključujući naše konvencionalne i nuklearne sposobnosti, kao i protivraketnu odbranu“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Seulu, govoreći o posvećenosti SAD odbrani Južne Koreje.
Ostin je naveo da je Severna Koreja 2022. godine izvela neviđen broj provokacija.
Južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sub i Ostin osudili su dejstva Severne Koreje, uključujući lansiranje raketa i bespilotnih letelica.
„Tokom sastanka, (ministri odbrane) oštro su osudili kontinuirane provokacije i kršenja rezolucija Saveta bezbednosti UN od strane Severne Koreje, uključujući lansiranje raketa i nedavne upade bespilotnih letelica“, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka.
Kako se navodi, SAD i Južna Koreja su se dogovorile da zajedno sa međunarodnom zajednicom nastave da zauzimaju čvrst stav protiv „svih daljih provokacija Severne Koreje“.
Takođe se dodaje da su se Južna Koreja i SAD dogovorile da prošire obim zajedničkih vojnih vežbi tokom 2023. godine.
Ministri su se složili da treba uzeti u obzir promene u oblasti bezbednosti, uključujući nedavne poteze Severne Koreje u vezi sa njenim nuklearnim i raketnim programima.
Osim toga, Vašington i Seul su se složili da se blisko konsultuju o razmeštanju američkog strateškog naoružanja na Korejskom poluostrvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala