- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sramota je ogoljena zbog „zabranjenih“ šampiona

© AFP 2023 / RYAN LIMNovak Đoković i Arina Sabalenka
Novak Đoković i Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Novak Đoković i Arina Sabalenka
Pratite nas
Teniski sport je zbog političkih odluka u poslednjih više od godinu dana doživeo najveće sramote u svojoj istoriji, zabranjivani su najbolji od najboljih, oduzimani su bodovi i sve je zamalo došlo do tačke besmisla. Da je tako potvrdili su ishodi ovogodišnjeg Australijan opena.
Sve je krenulo prošle godine zabranjivanjem Novaku Đokoviću da nastupi na Australijan openu, čistom političkom odlukom i zloupotrebom položaja nosilaca vlasti i privilegija koji su „trenirali strogoću“ na teniseru zabranivši mu da radi svoj posao.
Vredi napomenuti – razloga za to, osim „simbolizma“ nije bilo, sve je bila reakcija medija i političara, koji su na kraju i jedini pokupili kajmak, dok je tenis morao da ćuti i trpi udarce.
Kao da nije bilo dovoljno, politička odluka je zabranila ruskim i beloruskim takmičarima da se nađu na Vimbldonu, a ATP i VTA su na to odgovorili oduzimanjem bodova najprestižnijem turniru.
Jelena Ribakina i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SPORT
Pravoslavni sjaj u Londonu: „Kao svadba za koju sistem nije želeo pozivnicu“
Samim tim, ATP i VTA lista su postale nerelevantne, osvajači Novak Đoković i Jelena Ribakina su ostali bez poena, ali haosu nije bio kraj.
Amerika ne bi bila Amerika da ne iskoristi momenat za političku odluku, Đokoviću je zbog nepoželjnog vakcinalnog statusa zabranjeno takmičenje i čini se da će tako biti i ove godine, za razliku od Australije koja je shvatila na svojim greškama.
Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
SPORT
„Arina, za tebe!“ – Lukašenko nazdravio tituli na Australijan openu /video/
Shvatila i ogolila kompletnu sramotu u kojoj obitava svetski tenis, svojim ishodom. Naime, osvajači u pojedinačnoj konkurenciji su Novak Đoković kome je prošle godine zabranjen nastup na dva Gren slem turnira i Arina Sabalenka, beloruska teniserka koja je bila žrtva takve odluke na prethodnom Vimbldonu.
Tome treba dodati i činjenicu da je i juniorski turnir u ženskoj konkurenciji osvojila Ruskinja, Alina Kornejeva.
Alina Kornejeva i Mira Andrejeva - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
SPORT
Za ponos Rusije – mlade Ruskinje priredile spektakl u finalu Australije!
Dakle, sankcionisani su na kraju pobedili – i to bi trebalo da bude neka vrsta poruke za Zapad, ne samo kada su sport i tenis u pitanju.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala