- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: Potpisnici Minskih sporazuma priznali da su oni bili potrebni za pripremu rata sa Rusijom

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Potpisnici Minskih sporazuma bivši ukrajinski lider Petro Porošenko, nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsednik Fransoa Oland, otvoreno su priznali da su ovi sporazumi biti potrebni za pripremu rata protiv Rusije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Tokom zajedničke konferencije za medije sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, Lavrov je rekao da je „na molbu egipatskih prijatelja“ Rusija pružila detaljne informacije o događajima koji su povezani sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.
Diplomata je, pored toga, poručio da ruske Oružane snage preduzimaju sve mere kako planovima Zapada u Ukrajini ne bi bilo suđeno da se ostvare i oni se neće ostvariti.
Prema njegovim rečima, Rusija prati kako se na Zapadu odvija diskusija o daljem pumpanju Ukrajine sve ozbiljnijim naoružanjem, uključujući ofanzivno.
„Mi sve to vidimo i ne samo da pratimo, već i preduzimamo potrebne mere kako se ne bi dopustili dalji pokušaji pretvaranja Ukrajine u još veću pretnju našoj bezbednosti“, poručio je diplomata.
On je, takođe, podvukao da ma šta govorili ruski zapadni partneri i kako god pokušavali da opravdaju svoje akcije u okviru pumpanja Ukrajine oružjem, svi odlično shvataju da se radi o tome da je NATO već odavno direktno umešan u hibridni rat protiv Rusije.
Prethodno je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko u dokumentarnom filmu „Putin protiv Zapada“ TV Bi-Bi-Si izjavio da je za vreme postojanja Minskih sporazuma Kijev mogao da ojača vojsku i okrene Zapad protiv Moskve.
Početkom decembra, Merkelova je izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje. Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.
Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da je izjava Merkelove za njega iznenađujuća i razočaravajuća.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
RUSIJA
Kremlj: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravan
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala