Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Britanski ambasador posle diskusije u američkoj ambasadi: Kosovo se obavezalo na formiranje ZSO

© Sputnik / Dejan SimićPlakati u Severnoj Mitrovici
Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot, pozdravio je diskusiju o ZSO koju je organizovao američki ambasador Džef Hovenier u ambasadi SAD u Prištini. Abot je na društvenim mrežama napisao da se tzv. Kosovo kroz dijalog obavezalo na uspostavljanje ZSO i da je sada na stranama da se dogovore o formi i vremenu njenog osnivanja.
"Kosovo se kroz dijalog obavezalo na uspostavljanje SZO i na stranama je da se dogovore o formi i vremenu", napisao je Abot.
Abot je ocenio da uspostavljanje ZSO nije samo međunarodna obaveza, već i prilika za Srbe "da budu sastavni deo Kosova".
"Kosovo je multietnička zemlja i njegove opštine će ostati multietničke. Nije u pitanju stvaranje monoetničkih enklava", napisao je Abot.

Hovenijer: Formiranje ZSO hitna i važna stvar, ne kršiti ustav Kosova

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer poručio je nakon sastanka u ambasadi SAD u Prištini da je osnivanje Zajednice srpskih opština hitna i važna stvar i dodao da su SAD jasno stavile do znanja da ''ne podržavaju nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova'', ili koji ''ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter''.
Hovenijer je nakon sastanka na temu formiranja ZSO rekao da SAD očekuju da ''Kosovo ispuni svoje obaveze'', preneo je portal Reporteri.
Na sastanku su učestvovali predstavnici kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani, predstavnici dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, predstavnici Srpske liste i predstavnici nevladinih organizacija.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da nije pozvan na sastanak.
Ministarska spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala navela je nakon sastanka da treba odbaciti svaki model ZSO koji "omogućava Srbiji da podriva suverenitet Kosova".
''Model koji omogućava Srbiji podrivanje suvereniteta Kosova moraju da odbace svi oni koji imaju za cilj trajni mir i dobrosusedske odnose u regionu'', napisala je Gervala na Tviteru.
Srpska lista je danas na sastanku o Zajednici srpskih opština u ambasadi SAD u Prištini ponovila da je formiranje ZSO obaveza Prištine preuzata u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ratifikovana u parlamentu dvotrećinskom većinom, te da je to institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir.
"Posebno je podvučeno da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda", navodi se u saopštenju Srpske liste nakon sastanka u Ambasadi SAD.
Predstavnica nevladine organizacije Nova društvena inicijativa Milica Andrić-Rakić rekla je da se razgovaralo o tri teme: kako će funkcionisati ZSO, kakve usluge će nuditi i kako će funkcionisati u okviru pravnog sistema Kosova.
''Učesnici su izneli različite stavove, govorilo je oko 25 ljudi. Očigledno, na kraju nismo došli do jedinstvenog stava'', rekla je Andrić-Rakić.
Učesnik sastanka iz organizacija civilnog društva koji je, kako prenosi portal Reporteri, želeo da ostane anoniman rekao je da je, što se tiče razgovora, najvažnija činjenica da se ''sve vreme samo govorilo o ZSO u okviru Ustava Kosova i odluke Ustavnog suda'', i dodao da je sastanak protekao u konstruktivnom duhu, ali da su ''dominirali veoma suprotni stavovi''.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala