- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken u Jerusalimu: Vojna saradnja Rusije i Irana brine Ameriku i Izrael

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSastanak ruskih i iranskih vojnih zvaničnika u Moskvi
Sastanak ruskih i iranskih vojnih zvaničnika u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Vojno-tehnička saradnja Irana i Rusije ozbiljno zabrinjava kako SAD, tako i Izrael, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u Jerusalimu, gde boravi u zvaničnoj poseti.
Po rečima Blinkena, tema razgovora sa izraelskim vlastima bilo je „produbljivanje saradnje u cilju suprotstavljanja destabilizujućim akcijama“ Irana, kao i „sve jače veze Teherana i Moskve i savremeno naoružanje koje razmenjuju“.
Blinken tvrdi da Iran navodno „isporučuje Rusiji naprednu vojnu tehniku“, ali i da Moskva „čini isto kada je reč o Teheranu“.
„To, naravno, zaista brine i nas i Izrael“, rekao je američki državni sekretar.
Govoreći o situaciji u Ukrajini, Blinken je istakao da je „važno pružanje podrške kako bi se zadovoljile sve potrebe Ukrajine – humanitarne, ekonomske i potrebe u oblasti bezbednosti“.

Amerika proširila „crnu listu“ za Iran

Ministarstvo trgovine SAD uključilo je na „crnu listu“ sedam organizacija iz Irana zbog „pomoći Oružanim snagama Rusije i njenom vojno-industrijskom kompleksu“.
Na spisku je, između ostalog, nekoliko preduzeća iz vazduhoplovne industrije, kao i Ratno vazduhoplovstvo Korpusa čuvara Islamske revolucije.
„Tih sedam organizacija je, kako je utvrdila američka Vlada, delovalo protiv interesa nacionalne bezbednosti ili spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država, pomažući Oružanim snagama Rusije i njihovom vojno-industrijskom kompleksu“, navodi se u tekstu dokumenta.
Ranije je Vašington uveo sankcije jednom broju građana Irana koji se, navodno povezuju sa isporukama dronova Rusiji. Moskva i Teheran su više puta odbacivali navode da Iran isporučuje Rusiji dronove za koji se navodno koriste tokom operacije u Ukrajini. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da su takve tvrdnje dezinformacije i naglasio da ruska vojska koristi dronove domaće proizvodnje.
Iranski dron Kian-2 ili Arash-2 - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Vašington uveo sankcije Irancima zbog "isporuke dronova" Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala