- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Savet za ljudska prava Rusije: Imamo 12. paket dokumenata o ukrajinskim zločinima

© AP Photo / Leo CorreaVojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu
Vojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Savet za ljudska prava pri predsedniku Rusije poslao je međunarodnim organizacijama dvanaesti paket dokumenata o ukrajinskim zločinima, saopštila je pres služba Ministarstva na Telegramu.
„Poslat je već dvanaesti paket dokumenata o ukrajinskim zločinima i nacionalnim bataljonima protiv civila i ruskih vojnika. U taj paket je ušao veliki broj fotografija i video snimaka u periodu novembar-decembar 2022. godine“, navodi se u izjavi.
Naglasili su da se redovno šalju materijali o zločinima ukrajinske vojske međunarodnim organizacijama, diplomatskim predstavništvima i vodećim svetskim medijima.
Kako su rekli u pres službi, u dokumentima se nalaze i video snimci na kojima je prikazano ubistvo ruskih vojnih zarobljenika u Makejevki, koji su u novembru prošle godine dobili veliki publicitet.

„Teško naoružanje koje isporučuju NATO zemlje, redovno se koriste za granatiranje civilnih objekata i ubijanje civila. Molimo da se date informacije uzmu u obzir prilikom procene onoga što se dešavalo u Ukrajini i prilikom donošenja odluka o pružanju vojne podrške", piše u propratnom pismu direktora Savet za ljudska prava Valerija Fadejeva.

Video, na kome ukrajinski vojnici pucaju na više od deset ruskih vojnika koji su se predali, pojavio se na Internetu prošlog novembra. U Ministarstvu odbrane su izjavili da je ukrajinska vojska namerno to uradila. Podvukli su da će Vladimir Zelenski i njegovi sledbenici morati da odgovaraju „pred sudom istorije, narodima Rusije i Ukrajine za svakog mučenog i ubijenog ruskog ratnog zarobljenika".
Fadejev je te događaje nazvao demonstrativnim zločinom i naveo da je neophodno da se sprovede međunarodna istraga. Video je poslat upravi vrhovnog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savetu Evrope, Amnesti internešnalu, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u drugim organizacijama. Istražni komitet Rusije je pokrenuo krivični postupak.
Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva će sama da krene u potragu za ukrajinskim vojnicima koji su pogubili ruske vojnike. Prema rečima portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove, zapadne zemlje nisu obratile pažnju na dokaze o zločinima kijevskih vlasti, što američke i evropske tutore čini saučesnicima.
Ruski vojnik u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski pravnici: Ukrajinske naciste čeka tribunal zbog monstruoznog ubistva ruskih zarobljenika
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala