- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rjabkov: Suprostavićemo se SAD svim raspoloživim sredstvima

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Moskva će se svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti američkoj liniji nanošenja strateškog poraza Rusiji, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
On je istakao da je, praktično, prema svim pokazateljima koji se mogu zamisliti sa stanovišta bilateralnog dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama, situacija trenutno dospela u ćorsokak.
„Naši odnosi su dospeli u ovaj ćorsokak zbog antiruske linije Vašingtona, koja se zaoštravala iz godine u godinu, iz meseca u mesec tokom poslednjih godina. Celokupna bezbednosna situacija, uključujući kontrolu naoružanja, ispostavila se kao talac u okviru linije SAD nanošenja strateškog poraza Rusiji“, objasnio je diplomata.
Rjabkov je poručio da će se Rusija najodlučnije suprotstavljati tome, koristeći sva raspoloživa sredstva i načine.

Samo želimo da nas ostave na miru

Ruski diplomata je naglasio da Rusiji od Zapada ne treba ništa i da Moskva želi da je ostave na miru, ali da NATO zastrašuje susedne zemlje rusofobičnim strašnim pričama.

„Višekratno smo stavljali do znanja, objašnjavali na lep način, ali i u oštrijoj formi da to ne treba raditi, da će biti posledica. Mi se nećemo odreći svojih legitimnih bezbednosnih interesa i nećemo dozvoliti vređanje ruskog naroda. Amerikanci nisu slušali niti ozbiljno shvatili naša upozorenja, već su samo nastavljali da na sve načine huškaju Kijev protiv Moskve“, ocenio je zamenik ministra.

Iluzije moraju biti odbačene

Prema njegovim rečima, u uslovima kada su Sjedinjene Američke Države odlučile da Ukrajini isporuče tenkove, besmisleno je razgovarati ne samo sa Kijevom, već i sa njegovim pokroviteljima koji povlače konce.
„Naš stav povodom ovoga je dobro poznat, a mislim i Vašingtonu takođe. Spremni smo da razmotrimo sve ozbiljne inicijative o rešavanju ukrajinske krize, ali ih do sada niko nije stvarno formulisao. U trenutnim uslovima kada je Vašington objavio odluku da isporuči tenkove, a njegovi vazali se, uključujući Otavu, takmiče ko će i koliko oklopnih vozila isporučiti Ukrajini, posebno starih, besmisleno je razgovarati ne samo sa ukrajinskim nacistima, već i sa njihovim pokroviteljima koji povlače konce. Mnogi od njih su jednostavno smešni zbog svoje neupućenosti“, podvukao je Rjabkov.
Diplomata smatra da nakon izjava bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, nekadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Olanda i prethodnog britanskog premijera Borisa Džonsona, „ako je neko i imao iluzije o posredovanju Zapada povodom minskih sporazuma i normandijskog procesa, one moraju konačno biti odbačene“.

Kijev koristi Zaporošku nuklearnu elektranu za nuklearne ucene

Što se tiče pregovora o stvaranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA), Rjabkov je istakao da se oni odvijaju teško i da, sudeći po svemu, Kijev po ovom pitanju samo odugovlači.
On je rekao da je Rusija predala generalnom direktoru IAEA Rafaelu Grosiju njene predloge, a da Kijev do sada nije dao jasan predlog na Grosijevu inicijativu.

„Stiče se utisak da Kijev koristi ovaj objekat za nuklearne ucene. Sve ovo još jednom svedoči da za ukrajinske vlasti nema nikakvih faktora obuzdavanja. Očigledno, oslanjajući se na podršku svojih sponzora, ukrajinsko rukovodstvo veruje u sopstvenu nekažnjivost počinjenih zločina“, pojasnio je zamenik ministra.

Diplomata je još dodao da IAEA nije pokušala da se meša u to kako pripadnici ruske garde čuvaju Zaporošku nuklearku i da nije predlagala da se garda povuče sa nuklearke. Takođe je dodao da ni sekretarijat IAEA ni države članice agencije nemaju prava da se mešaju u organizaciju nuklearnih elektrana bilo koje države.

Nakon isteka START-a, možda ne bude sporazuma o kontroli naoružanja sa SAD

Rjabkov se osvrnuo i na Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) sa SAD, rekavši da Rusija ostaje privržena ovom sporazumu, poštujući sva utvrđena kvalitativna i kvantitativna ograničenja i nastavlja razmenu informacija. Prema njegovim rečima, Vašington je taj koji frontalnim obuzdavanjem Moskve krši preambulu sporazuma, gde se govori o nedeljivosti bezbednosti.
Izostanak sporazuma o kontroli naoružanja sa SAD nakon 2026. godine kada ističe START, upozorio je diplomata, mogući je scenario koji bi se mogao dogoditi krivicom Vašingtona. On je dodao da je i da je Moskva za to spremna, ali da bi htela da ide drugim putem, prema novoj bezbednosnoj jednačini.
Rjabkov je ranije izjavio da će raspad Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država izazvati, u najmanju ruku, duboko žaljenje, ali Moskva neće „nasilno“ zadržavati SAD u sporazumu.
Rjabkov je, takođe, naglasio da kada je reč o pregovorima Rusije i SAD o razmeni zatvorenika, oni se nastavljaju, ali teško da postoje realne varijante razmene po formuli „svi za sve“ i podvukao da je ovo pitanje veoma delikatna tema, koju ne treba iznositi javno.
Zamenik ministra je objavio da se Rusija sprema za novu rundu konsultacija sa SAD o bilateralnim odnosima i da ih smatra korisnim, ali da još nema konkretnih rokova.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
RUSIJA
Rjabkov: Amerikanci dobro zarađuju na trenutnoj krizi u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala