- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija unapređuje odnose sa Saudijskom Arabijom: Putin razgovarao sa saudijskim princom

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin sa zamenikom premijera i ministrom odbrane Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom el Saudom
Predsednik Rusije Vladimir Putin sa zamenikom premijera i ministrom odbrane Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom el Saudom - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Vladimir Putin je telefonom razgovarao sa naslednim prince Saudijske Arabije Muhamedom Bin Salman el Saudom, piše na sajtu Kremlja. Tema razgovora je saradnja Moskve i Er Rijada u okviru OPEK+, a sve sa ciljem da se obezbedi stabilnost svetskog naftnog tržišta.
„Razmatrana su pitanja daljeg razvoja bilateralne saradnje u političkim, trgovinsko-ekonomskim i energetskim oblastima“, navodi se u saopštenju.
Kako je krajem decembra rekao premijer Rusije Aleksandar Novak, akcije OPEK+ su izbalansirale situaciju na svetskom tržištu nafte, ali alijansa i dalje kontroliše situaciju.
OPEK+ je u maju 2020. godine smanjio proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno zbog pada potražnje za naftom, a koja je uzrokovana pandemijom virusa korona. Alijansa je od avgusta prošle godine prestala da smanjuje proizvodnju, ali je u novembru opet smanjila na dva miliona barela dnevno od maksimalnog nivoa u avgustu.
Učesnici sporazuma su ovu odluku objasnili neizvesnošću u globalnoj ekonomiji i izgledima za smanjenje potražnje za naftom. Prema rečima generalnog sekretara organizacije Hajsama el Hajsa, za početak ove godine se prognozira višak ponude na tržištu, pa je odlučeno da se proizvodnja ponovo smanji.
Evropska unija je od 5. decembra uvela ograničenje cena na isporuke sirove nafte morem iz Rusije na nivo od 60 dolara za barel, a od 5. februara i na naftne proizvode. Taj limit će početi da važi paralelno sa sankcijama EU na kupovinu ruske nafte koja se prevozi tankerima.
Rusija je kao odgovor na to zabranila da se od 1. februara isporučuje nafta stranim licima, u slučaju da se u ugovorima direktno ili indirektno razmatra korišćenje mehanizama za fiksiranje granične cene.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nasledni princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2020
Saudijski princ nazvao Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala