Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Neće proći! Priština žestoko protiv glavnog uslova da bi se nastavio dijalog s Beogradom

© AP Photo / Visar KryeziuPoslanici Skupštine tzv. Kosova, arhivska fotografija
Poslanici Skupštine tzv. Kosova, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Politička sedmica u Prištini počela je žestokim protivljenjem formiranju Zajednice srpskih opština od strane poslanika vladajuće većine u tzv. Skupštini Kosova. Poslanici Pokreta samoopredeljenje ovog jutra listom objavljuju statuse da ZSO ne može biti formirana na Kosovu.
U svom autorskom tekstu za kosovske medije koji izveštavaju na albanskom jeziku Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su da je vreme za formiranje ZSO, istoga dana nastavila se kampanja koja traje već deset godina mešu kosovskim politačarima u kojoj listom govore da Zajednica srpskih opština neće biti formirana.
Najviši zvaničnici kosovske vlade i poslanici Samoopredeljenja putem društvenih mreža kažu da ZSO neće proći uprkos poziva sa zapada da je neophodno njeno formiranje.

Na Zapadu nešto novo

Nekadašnji predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova I Metohije Milan Ivanović za Sputnjik kaže da su albanci navikli da budu razmaženi od strane zapada.
“Albanci su razmaženi dosta u prethodnom periodu bez obzira na argumente i činjenice, i uvek su bili potpuno privilegovani od strane zapada tako da ne možemo da očekujemo da će se ta situacija promeniti za 180 stepeni, ali primećujemo posebno po reakciji nekih američkih zvaničnika da na zapadu ima nešto novo i da ima neka doza pritiska i na Prištinu da prihvate ono što je dogovoreno u Briselskim sporazumima. Naravno oni beže od toga što dalje mogu, ali moraće da ispune ono što je dogovoreno”, kaže Ivanović.
Organizacioni sekretar Aljim Rama i sekretar za međunarodne odnose Hajrula Čeku sastali su se danas sa predstavnikom Fondacije Fridrih Ebert za Kosovo i Severnu Makedoniju Reneom Šleom i sa tog sastanka poručili da se Pokret samoopredeljenje protivi formiranju Zajednice srpskih opština kao i bilo kakvog drugog dogovora kako su rekli “na etničkoj osnovi”.

Pokušaj da ZSO formira NVO

Ivanović smatra da kosovski zvaničnici pokušavaju da organizaciju ZSO prebace na teren neke nevladine organizacije.
“Razlozi kojima opravdavaju svoje ponašanje i svoju nekonstruktivnost i slepilo su pozivanje na njihov ustav i zakon, ali i mi imamo naš ustav i zakon koji važi po Rezoluciji 1244 za teritoriju cele Srbije sa KiM u njenom sastavu”, rekao je Ivanović koji napominje da Priština pokušava da progura Zajednicu kao neku praznu ljušturu bez izvršnih ovlašćenja , ali da takvu ZSO Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji to neće prihvatiti.
“Mislim da tu postoji dostojan stav i Beograda da mi ne možemo da budemo nevladina organizacija. Mi moramo da imamo izvršna ovlašćenja u toj Zajednici i da kosovski zvaničnici prihvate da mi imamo svoju autonomiju. To je jedan od uslova, jedna od crvenih linija preko kojih Srbija i mi Srbi na KiM ne možemo preći i mislim da je to i na zapadu svima jasno”, rekao nam je on.
Ivanović kaže da Francusko-nemački plan može biti okvir za razgovore iako se ne zna šta sve piše u tom predlogu, ali da je preduslov formiranje Zajednice srpskih opština.
“Nećemo se držati plana kao pijan plota, a neprihvatljivo je ono što bi ugrozilo naše interese, a to je - nezavisno Kosovo. Mislim da je takva i državna politika jer je predsednik Vučić do sada već to pokazao i 2013 kada nije prihvatio da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije. Mislim da se i danas, bez obzira na ove pritiske, to ne može i neće prihvatiti, zaključio je Ivanović.
Putokoz Priština Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SRBIJA
Novi probni balon iz Prištine: Objavljen non-pejper — šta ako Beograd i Priština odbiju Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala