- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milov anticivilizacijski udar na Udruženje novinara Crne Gore zbog nagrade Sputnjiku

© Sputnik / Nataša MilosavljevićNagrada Sputnjiku
Nagrada Sputnjiku - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Nagrade koje je Udruženje novinara Crne Gore, povodom Dana novinara, dalo sajtu Sputnjika, postuhumo Darji Duginoj i Spomenicu Savezu novinara Rusije izazvalo je oštru reakciju poslanice DPS-a Nele Savković Vukčević. Ona je Udruženje novinara nazvala “bastionom anticivilizacijskog djelovanja i najgore propaganda”.
Predsjednik Udurženja novinara Tihomir Burzanović je podnio krivičnu prijavu protiv poslanice DPS-a. Komentarišući stavove Nele Savković Vukčević, književnik Milutin Mićović kaže za Sputnjik da su oni antidemokratski, anticivilizacijski i da su ubijanje istine.
“Ta buka iz DPS-a povodom nagrada Sputnjiku i Darji Duginoj je antidemokratska , anticivilizacijska i služi ubijanju istine. Nije to nikakvo iznenađenje od DPS-ovske Crne Gore. Oni zagovaraju jednu ideologiju koja razara sopstevni narod, sopstvenu istoriju, kulturu, pamćenje i tradiciju. Oni se negativno odnose prema svemu onome što je iznutra gradilo Crnu Goru, to je jedan apsurd. Drugi apsurd je evropski, jer sada se odjednom diskriminišu mediji i razglasje, drugačije viđenje i mišljenje, to je ono što direktno demantuje i opovrgava samu demokratičnu tradiciju Evrope”, kaže Mićović za Sputnjik.

Zapad u službi ponižavajućeg jednoumlja

Naš sagovorniki ističe da smo svjedoci jednog čuda novog vremena u kojem se sav Zapad stavio u službu ponižavajućeg jednoumlja.
“Konflikt u Ukrajini je veliki geopolitički konflikt, sa mnogim slojevima, od istorije, kulture, ekonomije, interesa raznih, oko resursa tako da onaj čovjek koji prihavati medijsko jednoumlje sam sebe isključuje iz istine. Ovdje je ironija da neko ne gleda svojim očima i da ne misli svojom glavom. Do toga je došlo ne samo u Crnoj Gori, već i u čitavoj Evropi. A Crna Gora takvim ponašanjem kompromituje svoju istinsku slobodrasku tradiciju koja je iskazana kroz ljubav prema ruskom narodu i Rusiji, koja se najviše založila da se prizna državnost Crne Gore”, kaže Mićović.
On ističe da kad je reč o novinarima koji su pod uticajem DPS-a, činovnicima i poslanicima te partije, vrhunski je apsurd kako funkcioniše njihova pamet, kako likvidiraju demokratske principe, sa kojom samouvjerenošću služe toj ideologiji i kako slušaju svoje gazde.
“Njihovo ponašanje vrijeđa elementarnu pamet i etiku. U stvari tu nema nikakve etike, riječ je o brutalnom najoprimitivnijem pragmatizmu gdje nestaje čovjek i njegovo dostojanstvo. Kada se govorilo o slobodi medija uvijek se instistiralo da se čuje i druga strana, ali po njima sada ne treba da se čuje druga strana priče, jer je unaprijed osuđena, a osuđena je od onih koji su isplanirali rat u Ukraijini, koji je civilizacijskog karaktera, on je sudar monstruozne pragmatičnosti civilizacije koje je navikla da vlada svijetom, da razara druge narode, druge kulture, tako da je Crna Gora ušla u taj apsurd, jednoumlje i percepciju, što je izvan svakog poimanja. Jer sve ima samo jednu interprentaciju, što je neprihvatljivo i ljudski, i demokratski”, navodi Mićović.

Imati svoje oči i uši

On ističe da smo svi uključeni u taj konflikt, ali treba da razmislimo o našem viđenju tog sukoba i da sve uskladimo i sa etikom svojih predaka i svoje istorije.
“Imati svoje oči, svoje uši, svoju glavu, svoju riječ, to je u Crnoj Gori bilo prvo i osnovno. Ko toga nema on nije brojan ni u ljude”, kaže Mićović za Sputnjik.
U svom saopštenju, poalsnica DPS-a Nela Savković Vukčević se obrušila na Udruženje novinara Crne Gore.
"Nevladina organizacija Udruženje novinara Crne Gore, koja je u svom nazivu zloupotrijebila profesiju novinara i činjenicu da je registrovana u našoj državi, zapravo je bastion anticivilizacijskog djelovanja, i najgore propagande koja je protjerana sa evropskih prostora, zato što promoviše rat i ubijanje", poručila je Savković-Vukčević u saopštenju.
Nelu Savković-Vukčević podržali su ovim povodom šef Kluba poslanika DPS-a Danijel Živković, porparol DPS-a Miloš Nikolić, kao i poslanica URE Božena Jelušić.
Kako je izgledala dodela nagrada Sputnjiku u Podgorici, pogledajte u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala