- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nismo za raskid odnosa sa baltičkim državama

© MID Rossii / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Moskva nije pristalica raskida diplomatskih odnosa sa Poljskom i baltičkim zemljama, ali ne može se isključiti da će, ušavši u antirusku pomamu, ove zemlje odlučiti na potpuni prekid kontakata sa Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
On je dodao da su u poslednje vreme bilateralni odnosi sa ovim zemljama katastrofalno degradirani, a uzajamna saradnja sa njima u svim pravcima je zamrznuta i praktično svedena na nulu.
Ministar je poručio da je Rusija čvrsto rešena da brani nacionalne interese, a njeni protivnici moraju da shvate da će njihova dejstva imati dugoročne posledice.

O hapšenju urednika Sputnjik Litvanija

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je, komentarišući odgovor na hapšenje glavnog urednika Sputnjik Litvanija Marata Kasema u Letoniji saopštilo da ne namerava da poput baltičkih država koristi kazneno pravo za gonjenje drugačijih stavova.
Pored toga, u saopštenju se dodaje da će u svojstvu recipročnih mera Moskva nastaviti sa diplomatskim i ekonomskim koracima, koji imaju prilične posledice po Rigu.
U objavljenim na sajtu Ministarstva inostranih poslova odgovorima na pitanja medija koja su stigla pred konferenciju za štampu o rezultatima ruske diplomatije u 2022. godini koju je ranije održao šef ruske diplomatije, navodi se da je Kasem i dalje u pritvoru zbog fabrikovanih optužbi. Dodaje se i da je sud odbio molbu Kasemovog advokata o njegovom puštanju na slobodu uz kauciju.
Ruska ambasada u Rigi je u stalnom kontaktu sa novinarem.

Hapšenje Marata Kasema

Kasem je državljanin Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi, u medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, u čijem je sastavu i Sputnjik Litvanija. Tridesetog decembra novinar je doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza. Kako je preneo Sputnjik Litvanija, on je uhapšen zbog sumnje da je prekršio sankcije i da se bavio špijunažom, a 5. januara sud u Rigi mu je odredio pritvor. Novinar je prevezen u Centralni zatvor u Rigi.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da Kasemovo hapšenje predstavlja osvetu diktatorskih režima zbog njegove principijelnosti i da predstavlja teror protiv drugačijeg mišljenja.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
RUSIJA
Zaharova o hapšenju novinara Sputnjika u Letoniji: Odgovorni za hapšenje će biti kažnjeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala