- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko stoji iza napada dronovima na vojnu fabriku u Iranu

© Foto : Twitter/Af-Pak Affairs/PrintscreenNapad dronovima u Iranu u gradu Isfahanu
Napad dronovima u Iranu u gradu Isfahanu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Napad dronovima na iransku vojni fabriku u Isfahanu je tipično obeležje atmosfere na Bliskom istoku, pogotovo na relaciji Iran-Izrael, posle koga, po oceni dobrog poznavaoca tamošnje situacije, Dragana Bisenića, ne bi trebalo očekivati eskalaciju.
Poreklo tri drona čija je meta bila fabrika vojne municije u Iranu, a napad, po saopštenju iranskog ministarstva odbrane bio neuspešan, dan posle i dalje nije poznato. Spekulacije se, uglavnom, odnose na to da bi povod za napad moglo da bude to što Iran isporučuje dronove Rusiji koji se potom koriste u ukrajinskom sukobu.

Napad dronovima na iransku fabriku municije

Navode se, takođe, i ocene da je do napada došlo usred pojačanih tenzija Izraela sa Iranom zbog iranskog nuklearnog programa pošto Tel Aviv tvrdi da Iran nastoji da razvije nuklearno oružje, što Teheran poriče. Ta teza se potkrepljuje i time što je Iran u julu saopštio da je uhapsio diverzantski tim kurdskih militanata koji rade za Izrael, a koji su planirali da raznesu centar odbrambene industrije u Isfahanu.
Komentarišući najnoviji događaj u Iranu, dobar poznavalac prilika na Bliskom istoku, nekadašnji ambasador u Egiptu, Dragan Bisenić za Sputnjik kaže da koren toga treba tražiti u događajima od pre deset dana.
On podseća da je tada mladi Palestinac iz istočnog Jerusalima ubio sedam ljudi u sinagogi u Jerusalimu i da je Izrael taj napad povezao sa Hamasom , palestinskom organizacijom u Gazi koju podržava Iran.
Potom su izraelske snage likvidirale devet Palestinaca i nekoliko ranile u napadu na izbeglički kamp u gradu Dženin na Zapadnoj obali, a potom likvidirale još jednog Palestinca u gradu Al Ram. To je, kako primećuje, zapravo bio jedan od žešćih obračuna na izraelsko-palestinskoj sceni u poslednjih godinu dana. Usledili su i vazdušni udari Izraela na Gazu pošto su prethodno ispaljene rakete na Izrael.

Doktrina hobotnica

On objašnjava da je to sve onda prebačeno na Iran zato što je Izrael za vreme prethodne vlade premijera Naftali Beneta usvojio takozvanu doktrinu hobotnice. Ona ima za cilj da za ovakve napade direktno štetu nanese onome za koga se veruje da je glava hobotnice, a ne njegovi pipci. Slikovito rečeno znači glava hobotnice u ovom slučaju je Iran, ističe Bisenić.
Pipci te hobotnice su, kako dodaje, milicije i druge organizacije koje deluju u regionu a koje se oslanjaju na iransku pomoć, među kojima je i Hamas.
Ono što, po njegovoj oceni daje širu i globalniju dimenziju ovoj akciji, za koju Iran kaže da je bila neuspešna, a o njoj ne postoje jasni odgovori s izraelske i američke strane, je činjenica da Iran, kako se smatra, isporučuje dronove Rusiji koji se koriste u sukobima u Ukrajini.

„Izrael je odmah saopštio da ovi napadi nemaju veze sa izvozom iranskog naoružanja u Rusiju. Regionalni mediji su, međutim, postavili pitanje da li se sada Izrael na novi način uključio u sukob u Ukrajini. U izveštajima američkih medija navedeno je da je ovaj napad obavljen u isto vreme kada traju pregovori između Jerusalim a i Vašingtona na pronalaženje novih načina za suprotstavljanje nuklearnom programu Teherana“, kaže Bisenić.

Radikalniji kurs prema Iranu

On napominje da će američki državni sekretar Entoni Blinken danas i sutra boraviti u Izraelu gde dolazi iz Egipta i ovo je, dodaje on, najbrža reakcija jedne američke administracije u uspostavljanju odnosa sa novom izraelskom vladom koja je formirana pre nešto više od mesec dana. A u toj novoj vladi su, kako ističe, ojačale one snage koje su za zauzimanje radikalnijeg kursa i prema Iranu i prema Palestincima.
Naš sagovornik podseća da su i SAD nedavno nagovestile da će zauzeti agresivniji pristup prema Teheranu, između ostalog i zbog sumnje da isporučuje dronove Rusiji. Bajdenova administracija je, takođe, signalizirala da je praktično odustala od oživljavanja nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Važna i uloga saradnje sa Rusijom

„Saradnja Irana sa Rusijom čini se da igra veoma važnu ulogu u stavovima Vašingtona i agresivnijem pristupu Vašingtona prema Teheranu. Prošle nedelje su Izrael i SAD počele veliku zajedničku vojnu vežbu u Izraelu , na istoku Sredozemnog mora. Cilj tih vežbi je, kako je rečeno, da pokažu da SAD mogu da angažuju različite tipove svojih snaga na dva mesta – jedno je Ukrajina, drugo Sredozemlje. Upravo zbog tih vojnih vežbi i prisustva američke avijacije pominje se da su i SAD, odnosno njena avijacija mogućno bile uključene u izvođenje tog napada dronovima na iranska vojna postrojenja u Isfahanu“, ukazuje Bisenić.
Bisenić kaže da je Teheran osudio napad, ocenivši ga kukavičkim i optužio iranske neprijatelje da pokušavaju da poseju nesigurnost u Islamskoj republici. To je rekao iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian na konferenciji za novinare kada se juče sastao sa svojim katarskim kolegom u Teheranu.
© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaMeđu potencijalnim krivcima za napad dronovima u Isfahanu je i Ukrajina
Dron - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Među potencijalnim krivcima za napad dronovima u Isfahanu je i Ukrajina
Prema najnovijim informacijama koje se, pak, pozivaju na anonimnog zvaničnika iz Teherana, među potencijalnim krivcima za napad u Isfahanu je i Ukrajina.
Ranije je iranska agencija Tasnim javila da je otpravnik poslova Ukrajine u Teheranu Evgenije Kravčenko pozvan u iransko Ministarstvo spoljnih poslova. Razlog je bila izjava savetnika predsednika Ukrajine Mihaila Podoljaka objavljena na Tviteru posle napada dronovima u Isfahanu i eksplozije u fabrici u Azaršaru - „Ukrajina vas je upozorila“. Ona se povezuje sa događajima u Ukrajini i navodnom pomoći Irana Rusiji.

Tipično za Bliski istok

Na pitanje da li globalna situacija, odnosno ukrajinska kriza i ukupne geopolitičke prilike, uopšte ostavljaju prostor za nove incidente ovog tipa u Iranu za koje se nikada ne zna kako mogu da završe, on kaže da je teško pretpostaviti da bi u ovom trenutku moglo da dođe do značajnije eskalacije na Bliskom istoku.
„Ova situacija je tipična koja obeležava atmosferu na Bliskom istoku. To su incidenti koji su zatim praćeni revanšističkim akcijama, ili su to povremene ofanzivne akcije i diverzije sa izraelske strane koje imaju preventivni karakter ukoliko ona oceni da joj od neke organizacije ili određene ličnosti preti značajnija ili neposredna opasnost“, zaključuje Bisenić za Sputnjik.
Ono što je jedino izvesno je da nagađanja o tome ko bi mogao da bude vinovnik akcije sa dronovima u Isfahanu nije prekinulo nijedno zvanično obraćanje nijedne strane koja bi potencijalno mogla da bude umešana u to.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala