- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Cela Srbija priča o njima: Neverovatan snimak iz čačanske učionice sa moćnom porukom

© Foto : Skrinšot/TviterĐaci Gimnazije u Čačku koji je pevaju u učionici
Đaci Gimnazije u Čačku koji je pevaju u učionici - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Školska slava Sveti Sava dobila je još jednu himnu. Snimak đaka Gimnazije u Čačku koji je pevaju u učionici zapalio je društvene mreže. Kako Sputnjik saznaje, reč je o pesmi „Moma“ za koju je tekst napisala Dubravka Ugarković. Delo je u nastajanju, ali su ga talentovani đaci otpevali u svom aranžmanu.
Godinama ogledalo Gimnazije u Čačku, školski hor je preko noći postao popularan širom zemlje zahvaljujući sjajnom izvođenju kompozicije, ali i toplom odnosu sa profesorkom Mirjanom Janevski koji na snimku ne može da se ne primeti.
Gimnazija oduvek ima hor, ali od kad je ona preuzela dirigentsku palicu pevati u njemu stvar je prestiža. U početku su nastupali samo za interne potrebe Gimnazije, na Svetog Savu i tokom svečane dodele diploma maturantima, a onda su pevači dali sjajan predlog.
„Pre nekoliko godina pojavila se jedna veoma talentovana grupa koja je predložila da malo proširimo repertoar. Grad je čuo za nas, od tad nastupamo na svim manifestacijama, i van Čačka. Pevamo tradicionalo za Bogojavljensku noć, nastupali smo i na rok festivalu „Priča“ sa „Ribljom čorbom“, pevali "Pogedaj dom svoj Anđele". Imali smo i nastup u Prvoj beogradskoj gimnaziji, bili smo njihovi gosti, a prošle godine smo radili pesmu „Zlatni dan“. Sve pohvale dali su nam i Bisera i Vasil Hadžimanov“, kaže profesorka.
Pesma „Moma“ ima ljubavnu tematiku, moma čeka dragana da se vrati iz boja, a on joj savetuje da se moli Svetom Savi, "da ga spase i izbavi". Profesorka je čula na jednoj književnoj večeri. Morala je dobro da se pomuči da do nje dođe.
„Nikako da dođem do nota, ni do snimka, trajalo je, a onda sam saznala da je postavljena samo ta glavna melodija. Samo smo dobili instrukcije kako treba i neki snimak sa Dana duhovne muzike u Ovčar banji, na osnovu toga došla sam na ideju da pesmu podelim po glasovima. Deca su je prihvatila sa oduševljenjem, imala sam ideju da bude iz nižeg tonaliteta, ali njihov kapacitet je mnogo veći. Takoreći za dve probe oni su se uživeli u pesmu i vidite kako to zvuči“.
Hor Čačanske gimnazije ima 50 članova, profesorka kaže da su deca izuzetno talentovana, ali i da su vrata škole širom otvorena i za decu koja pohađaju druge škole.
„Imamo jednu devojčicu iz Umetničke, iz Tehničke, pa i iz Muzičke škole, kod nas je deca pohađaju paralelno sa Gimnazijom“, kaže profesorka koja je u Čačak došla iz Suve Reke kod Prizrena 1999. godine.
Pored popularnog repertoara, u horu koji vodi zastupljene su i etno i duhovne pesme.
Gimnazijalci iz Čačka oduševili Srbiju - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
MULTIMEDIJA
Gimnazijalci iz Čačka oduševili Srbiju/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala