- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Boris Džonson otkrio detalje razgovora sa Putinom pre početka specijalne vojne operacije

© AP Photo / Matt DunhamBivši britanski premijer Boris Džonson
Bivši britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Bivši britanski premijer Boris Džonson objavio je detalje razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi britanski list „Telegraf“.
U članku se navodi da je Džonson imao „veoma dug i neverovatan razgovor“ sa ruskim predsednikom u kojem je Putinu pretio sankcijama Zapada.
„Rekao je: Borise, govorite da Ukrajina ne namerava da uskoro stupi u NATO. O kom vremenskom okviru govorite? A ja sam odgovorio: Pa, ona ne planira da uđe u NATO u doglednoj budućnosti. Vi to vrlo dobro znate“, rekao je Džonson.
Prema rečima britanskog političara, on je u razgovoru sa Putinom tvrdio da bi izvođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini bila „potpuna katastrofa“. Džonson je takođe obećao da će London podržati kijevske vlasti.
Takođe je naveo da su šanse Kijeva da uđe u NATO bile malo verovatne zbog stavova Nemačke i Francuske po ovom pitanju.
Džonson je ranije normandijski format pregovora o Ukrajini nazvao diplomatskom imitacijom.
Telefonski razgovor o kome je govorio Džonson obavljen je 2. februara 2022. nakon posete britanskog premijera Ukrajini. Kako je saopštila pres služba Kremlja, Putin je tada ukazao na nespremnost NATO-a da adekvatno odgovori na zabrinutosti Rusije u vezi sa bezbednosnim garancijama. Kremlj je napomenuo da je generalno održana prilično podrobna razmena mišljenja u kontekstu unutrašnje ukrajinske krize i situacije za obezbeđivanje dugoročnih pravno utvrđenih garancija bezbednosti Rusije.
Posle početka specijalne operacije Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a ograničenja su zadala ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je pogoršanje života miliona ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala