- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO izaziva direktan sukob sa Rusijom: Živi li Amerika u zabludi da bi ona bila pošteđena

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTenkisti sa zastavom NATO-a
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Pratite nas
Ako bi NATO ušao u vojni sukob sa Rusijom, kako to neki njegovi čelnici najavljuju, to bi dovelo do upotrebe nuklearnog oružja, a onda bi rat izašao iz evropskog dvorišta, pa ni teritorija SAD ne bi bila pošteđena. Zato će se Amerika ipak uzdržati od takvog scenarija, uveren je general-major u penziji dr Mitar Kovač.
Da je Severnoatlantska alijansa spremna za direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je predsednik Vojnog komiteta NATO-a, holandski admiral Rob Bauer, u intervjuu za portugalsku televiziju „RTP“.

Najava direktnog sukoba sa Rusijom iz NATO

On je, doduše, naveo da će NATO biti spreman na konfrontaciju ukoliko Rusija pređe crvenu liniju invazijom na neku od zemalja-članica Alijanse.
Iz Moskve su odmah odgovorili da takva retorika neće promeniti ciljeve ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i da izjave o spremnosti NATO-a za direktan sukob sa Rusijom, kako je ocenio poslanik Državne dume Oleg Morozov, uvlače svet u nuklearni kolaps. Predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov smatra da je izjava iz NATO-a posledica činjenice da su shvatili da im sitaucija na terenu u Ukrajini izmiče uprkos pomoći koju šalju.
Kovač ne smatra da izjava čelnika Vojnog komiteta NATO znači ikakvu stratešku prekretnicu kako je to sam admiral Bauer nazvao. Te smernice su, kako kaže za Sputnjik, postojale u političkom rukovodstvu vodećih država NATO, pre svega u Americi i u Velikoj Britaniji, a onda su takvi stavovi postepeno implementirani u EU i kroz instance u okviru odlučivanja NATO-a.

Neće biti isti

„Jasno je svima da NATO teško može ostati isti posle ukrajinske krize i, naravno, poraza ukrajinskih snaga jer bi time bila poražena i strategija Amerike u Evropi, strategija NATO-a. Oni sada ne vide nikakav izlaz izuzev dalje konfrontacije“, objašnjava Kovač odakle ovakva retorika iz redova NATO-a.
Očekivan je, dodaje on, odgovor koji je zasad stigao iz Moskve i sasvim je u skladu sa ruskom vojnom doktrinom, a i sa izjavama njihovog političkog i vojnog rukovodstva da neće dozvoliti bilo čije mešanje u ukrajinsku krizu, odnosno direktno stavljanje njihovih oružanih snaga na stranu ukrajinskih u ovom konfliktu.
© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaNa NATO najavu mogućeg direktnog sukoba sa Rusijom iz Moskve je odgovoreno da bi to dovelo do upotrebe nuklearnog oružja
Autonomni lansirni uređaji raketnog kompleksa „Jars“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Na NATO najavu mogućeg direktnog sukoba sa Rusijom iz Moskve je odgovoreno da bi to dovelo do upotrebe nuklearnog oružja

Nepovratno u nuklearni sukob

Ukoliko bi došlo do direktnog sukobljavanja NATO-a sa Rusijom, naš sagovornik je uveren da bi došlo do nepovratne tačke - upotrebe nuklearnog oružja. On pre svega misli na ono male snage, odnosno, taktičko nuklearno oružja, da bi potom došlo i do upotrebe oružja sa većim mogućnostima i to ne samo na ratištu Evrope nego i u globalnim razmerama.
Po njegovoj oceni, tu ne bi bila pošteđena ni Amerika koja misli da bi njena teritorija bila neokrnjena time što bi svoje nuklearne projektile male snage instalirala u Evropi.
„Sada je stvar procena pre svega u Americi da li NATO može da uđe u rat protiv Rusije, a da on ne bude nuklearni. Mislim da je to nemoguće pre svega zbog neravnopravnosti i učešća toliko snaga i sredstava sa kompletnom logistikom 30, pa i više država protiv Rusije čije iscrpljivanje efektive nema smisla. Nuklearni odgovor bi bio prava mera da se urazume vodeće sile na Zapadu da taj scenario neće proći“, ističe naš sagovornik.

Nesagledive posledice

Profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu dr Kovač uveren je da će se na Zapadu presabrati, da ne mogu izaći iz takvog konflikta kao pobednici jer takvom strategijom celokupnu krizu vode u nuklearni rat sa nesagledivim posledicama. Po njegovoj oceni, ostaće sve ipak u granicama ukrajinske krize, bez obzira što će ona po ishodu biti nepovoljna i po EU i za sam NATO i što će svakako u tom ratu u Ukrajini ruska vojska izaći kao pobednik.
Za Zapad je problem što nemaju puno vojne sile koju bi mogli da angažuju u takvom sukobu sa Ruskom Federacijom, jer to ne bi bio „običan“ rat, poput onog u Iraku, Avganistanu gde su imali vatrenu i svaku drugu nadmoć. Ovde bi se radilo o surovom ratu i nema puno vojnika koji će za bilo koju novčanu nadoknadu hteti u njemu da učestvuju, ocena je generala u penziji.
Po Kovačevoj proceni, u samom NATO-u su samo tri-četiri zemlje koje bi strastveno učestvovale u tom ratu, a sve druge bezvoljno i brzo bi se osula ta snaga.
© Sputnik / Anatoliй Garanin / Uđi u bazu fotografijaI Hitler je krenuo na Sovjetski savez sa kontigentom snaga od 21 nacije i izgubio
Mobilizacija u SSSR-u prvih dana Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
I Hitler je krenuo na Sovjetski savez sa kontigentom snaga od 21 nacije i izgubio

Tako je i Hitler mislio

„I sam Hitler je krenuo na Sovjetski savez sa kontigentom snaga od 21 nacije tako da ta multinacionalnost ni u okviru NATO-a ne daje nikakvu garanciju za nadmoć, niti za pobedu. I sve države koje se utrkuju i sada bi olako krenule prema Rusiji veoma brzo bi se promenile pod utucajem javnog mnjenja. Vidimo kako već javnost u Nemačkoj, čak i u Poljskoj izržava proteste zbog daljeg zaoštravanja njihovog odnosa prema Ruskoj Federaciji, jer ih to direktno uvlači u konflikt i u rat sa nesagledivim posledicama“, napominje Kovač.
On je uveren da neće doći do scenarija koji pominje admiral NATO-a. Amerika će se ipak suzdržati i ući u neke pregovore sa Ruskom Federacijom da se NATO toliko ne iskompromituje i da nema tolike posledice koje se mogu desiti, a da će tu Ukrajina biti žrtvovana, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala