- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dojadile provokacije sa Zapada: Turski političar predlaže da zemlja istupi iz NATO-a

© Sputnik / Sertac KayarProtest ispred vazduhoplovne baze „Indžirlik“ u Turskoj
Protest ispred vazduhoplovne baze „Indžirlik“ u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Pratite nas
NATO alijansa vodi američku egoističnu politiku i ne poštuje interese Ankare, što je, smatraju ruski eksperti, razlog da se u Turskoj sve češće čuju glasovi s negativnim ocenama NATO, Sjedinjenih Država i Evropske unije.
Problemi u odnosu Turske prema NATO-u traju već neko vreme a zaoštrili su se zbog namere da se u redove Alijanse prime Finska i Švedska, čemu se Ankara protivi. S druge strane, u NATO ne gledaju blagonaklono na saradnju Turske i Rusije u nizu oblasti. Pres sekretar vladajuće Partije pravde i razvoja Omer Čelik rekao je da Ankara ne razmatra mogućnost izlaska i članstva u Alijansi, podsetivši da je Turska jedan od zemalja osnivača NATO.
Zamenik predsednika partije „Vatan“(„Domovina“) Etem Sančak izjavio je da bi Turska trebalo da izađe iz NATO.
„Alijansa nas svojim provokacijama tera na ovaj potez. Ova organizacija pokušava da nas uvuče u konfrontaciju sa našim susedom – Grčkom. Osim toga, pogledajte akcije protiv Kurana u Švedskoj i Holandiji. Turska će izaći iz Alijanse za pet-šest meseci. Povlačenje iz ove organizacije je postalo hitno i obavezno“, izjavio je on.

Mnogi u Turskoj ne podržavaju politiku NATO-a

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Oleg Gušin, NATO uopšte ne vodi računa o interesima Turske.
„Sjedinjene Države vode egoističnu politiku. Njihovo ponašanje je nemoguće tolerisati. Ne znam kakva država treba da bude da bi to istrpela. Što se tiče Turske, ovo je zemlja koja ima ambicije. I ona zahteva poštovanje. Međutim, Alijansa ne shvata kako treba da se ponaša. I zbog toga sve više stanovnika smatra da Turskoj NATO nije potreban i ne razume šta ova zemlja radi u ovoj organizaciji“, objašnjava stručnjak.
Prema rečima publiciste Stanislava Hatunceva, u Turskoj je islamizam vodeći trend.
„A on podrazumeva kritički odnos prema Zapadu, Sjedinjenim Državama i Evropi. Zbog toga je sve više stanovnika Turske koji ne gaje previše simpatija ni prema NATO-u, ni prema Americi. Ipak, jedna stvar je šta misle i žele obični ljudi, a druga stvar je politika“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Zašto je izlazak iz NATO neisplativ za Tursku

Za tursku vladajuću elitu, kako ističe Hatuncev, zaista je neisplativo da ova država izađe iz Alijanse.
„Pre svega, NATO je organizacija koja ima jake vojno-političke veze. Turska je dobila mnogo oružja iz zemalja NATO-a, Sjedinjenih Država i Evrope. I ako ona izađe iz ove organizacije, onda će to oružje postati neupotrebljivo jer Ankara više neće dobijati ni municiju za njega“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ipak, kako kaže Hatuncev, izlazak Turske iz NATO ne bi bio nepovoljan samo za Ankaru, nego i za Sjedinjenje Države i Zapad.
„Njima ide u korist da Turska bude politički akter koje će delovati u interesu Zapadu. Zato se izlazak ove zemlje iz NATO se neće dogoditi, bar ne u doglednoj budućnosti. Pre se može očekivati jačanje prozapadne i proameričke linije u turskoj politici uprkos volji i želji turskog stanovništva“, konstatuje stručnjak.
Prema rečima Sančaka, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 80 odsto stanovnika Turske smatra da su Sjedinjene Države zemlja koja vodi destruktivnu politiku protiv Ankare.
„Opet je turski narod počeo da saoseća sa Rusijom i Putinom. Narod je video pretnje i ide ispred onih koji su na vlasti“, zaključio je Sančak.
Što se tiče akcije protiv Kurana, prošle subote, lider danske krajnje desničarske partije „Hard lajn“ Rasmus Paludan dobio je dozvolu da ispred turske ambasade u Stokholmu održi miting na kome je zapaljen Kuran.
Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da spaljivanje Kurana u Stokholmu ukazuje na nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi. Takođe, paljenje Kurana osudila su i ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Paljenje Kurana u Stokholmu osudila je i Rusija koja je pozvala da se preduzmu mere protiv ekstremista.
Premijer Švedske Ulf Kristerson - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
SVET
Švedski premijer: Nadamo se povratku na dijalog sa Turskom o ulasku u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala