- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Već viđene ucene: Novi zahtev Brisela Bosni a tiče se – Rusa

© Foto : RTRSVojska RS
Vojska RS - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Zahtev Evropske unije, Bosni i Hercegovini da kao zemlja kandidat, uvede vize za državljane Ruske Federacije, još jedna je u nizu provokacija koja ima za cilj da udalji Republiku Srpsku od Moskve, smatra profesor dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne politike.
Deđanski dodaje da nije iznenađen ovim zahtevom EU jer je odavno jasno kakve su namere Zapada prema Republici Srpskoj.

Već viđene ucene EU

„Sve što oni rade ima za cilj da ucenjuju i mi to već znamo odavno. Evropska unija nema od početka nikakav iskren odnos prema Srbiji, a pogotovu prema Republici Srpskoj, i to što su se sad setili da traže vize od BiH za ruske državljane je novi pokazatelj njihovih namera. Jer, šta njima znači da BiH uvede vize Rusima? Ništa! Sem dodatnog pritiska na Milorada Dodika“, ističe naš sagovornik.
Činjenica je, dodaje Deđanski, da im smetaju dobri odnosi RS sa Rusijom i da će zbog toga pokušati sve, bez obzira da li je to po zakonima ili ne.
„U krajnjem slučaju, EU smeta dobar odnosa RS i sa Mađarskom. Dakle, sa svima koji EU nerviraju, a čine dobro za RS. Posle ovoga s vizama, smisliće sigurno nešto novo,“ uveren je Deđanski.
Prema njegovim rečima, EU ništa ne dobija čak ni time da BiH uvede sankcije Rusima, isto kao što ne bi imala ništa od toga da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao što traže.

Srbi ne smeju da imaju prijatelje

„Drugim rečima, oni ne dobijaju ništa ali bismo mi izgubili dobre odnose i mogućnost saradnje u budućnosti sa nama prijateljskom zemljom. Tako da je očigledno da žele da na međunarodnom planu nateraju srpsko biće da se posvađaju sa prijateljima. Nervira ih što uopšte imamo prijatelje poput Rusije, Kine i tako dalje, pa onda koriste svoje mehanizme ucene da nas nateraju da se udaljimo od njih i da ostanemo sami. Siguran sam da mi to nećemo da uradimo i da nećemo pristati na to, ali pitanje je šta u ovoj situaciji Dodik može da preduzme da ovako nešto spreči,“ napominje Deđanski.
Kad je reč o novom zahtevu iz Brisela za BiH, EU se poziva na Izveštaj koji je objavljen u decembru 2022. godine, gde se navodi da BiH i dalje ne ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima sa šengenskim prostorom i da je zato preporučeno da BiH kao zemlja - kandidat u potpunosti uskladi svoje spoljne, bezbednosne i trgovinske politike sa politikama EU. A da zbog dobrog funkcionisanje bezviznog režima sa EU od BiH se očekuje i potpunu usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom.
Ovim povodom oglasila se i Ambasada Rusije Federacije u Sarajevu i istakla da EU postavlja previše zahteva BiH. U saopštenju dostavljenom PTPC-u iz Ambasade Rusije navode da postojeći Sporazum o bezveznom režimu obezbeđuje povoljne uslove za razvoj veza između dve zemlje.
„Uvereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju“, poručili su iz ruske Ambasade.
Samit u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
REGION
EU traži da BiH uvede vize državljanima Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala