- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Studenti iskreni: Za razliku od ludnice u Kanu ovo je intimni festival velike umetnosti

© Sputnik / Marija JakovljevićAleksandra Lazarovski, Amin Berada, Hila Elena Rojzenman, Hamidreza Gasemi
Aleksandra Lazarovski, Amin Berada, Hila Elena Rojzenman, Hamidreza Gasemi - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
„Kustendorf“ svake godine okupi studente i mlade autore iz čitavog sveta. Željni znanja, druženja, da pokažu šta su snimili i čuju savete od iskusnih kolega pojure iz Mađarske, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije Švajcarske.

Mnogo volim Kusturicu

Drvengrad oživi kada stignu mladi autori, a festival i jeste posvećen njima - negovanju autora koji će jednog dana postati novi Felini, Viskonti, Sorentino ili Kusturica.
Upravo poslednji među njima je motiv mnogih studenata sa akademija po svetu da svake zime odluče da krenu put Mokre Gore kako bi uživo videli i čuli onog čija dela vole i sa poštovanjem gledaju.
„Mnogo volim Emira Kusturicu i baš sam bila znatiželjna da vidim kakav je ovaj festival. Prijavila sam svoj film sa velikom željom da dođem na festival“, kaže Hila Elena Rojzenman iz Izraela.
Oduševila je ceremonija otvaranja, Kusturičina beseda, posebno slogan „Kustendorfa“:
„Zaista mi je bliska ta ideja 'umetnost iznad svega'. Baš sam uzbuđena zbog svega što se dešava u Drvengradu, radujem se susretu sa drugim stvaraocima i naravno gledanju filmova“.

Porodični festival

„Kustendorf“ ima reputaciju intimnog festivala specifičnog po tome što omogućava neposredan kontakt mladih i već afirmisanih autora.
„Volim Kan i često idem, ali tamo je ludnica i sa Kanskog filmskog festivala odeš umoran, a ovde na Kustendorfu je porodična atmosfera“, kaže direktor fotografije Amin Berada iz Maroka sa pariskom adresom.
O „Kustendorfu“, njegovoj atmosferi i programu, slušao je od prijatelja iz Rusije:
„Čuo sam da je ovaj festival mali i intiman, ali sa odličnom selekcijom filmova pa kada smo dobili poziv, oduševljeno sam prihvatio priliku da istražim novo mesto i upoznam nove ljude, da naučim nešto novo i gledam filmove kolega iz drugih zemalja“.
© Sputnik / Dejan SimićPočeo 16. Kustendorf u slavu umetnosti iznad svega
Počeo 16. Kustendorf u slavu umetnosti iznad svega - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Počeo 16. Kustendorf u slavu umetnosti iznad svega

Kustendorf ohrabruje

Da Emir Kusturica sa svojim festivalom uspešno realizuje svoju misiju svedoči i Aleksandra Lazarovski koja svake godine rado dolazi iz Pariza:
„Omiljen mi je festival, na najbolji način predstavlja našu zemlju, pokazuje naše najbolje lice. Odlična selekcija, zanimljivi ljudi, veliki autori. Znači mi da ih upoznam, neverovatna je prilika da prisustvujemo radionicama, da čujem kako stvaraju. Njihova strast prema filmu mi je uvek inspirativna i svaki put kada dođem u Drvengrad dobijem ohrabrenje da nastavim da snimam“.
Slavko Štimac - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
KULTURA
Slavko Štimac: Kada bi umetnost bila na prvom mestu ne bi nam drugi zagorčavali život /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala