- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.
Arina Sabalenka i Jelena Ribakina - Sputnik Srbija

Moskovljanka nije imala snage – Beloruskinja je preokretom osvojila trofej na Australijan openu!

Pratite nas
Arina Sabalenka, beloruska teniserka, osvojila je svoju prvu Gren slem titulu savladavši u finalu Australijan opena reprezentativku Kazahstana, rođenu Moskovljanku Jelenu Ribakinu, preokretom od 4:6, 6:3, 6:4.
Publika je videla spektakularan duel dve sjajne teniserke, mnoštvo briljantnih udaraca, jakih i preciznih servisa, a intenzitet meča nije išao na ruku Ribakinoj, osvajačici prethodnog Vimbldona, pa je Sabalenka uspela da se upiše u listu šampionki Gren slem turnira, prvi put u karijeri.
Rivalke su silovito ušle u duel, razorni servisi su „pucali“ na obe strane, delovalo je da neće biti brze prilike za brejk, ali je sve demantovala Ribakina i od 0:40 u trećem gemu stigla je do brejka i vođstva od 2:1.
Uzvratila je Sabalenka u osmom gemu, napravila je brejk za poravnanje, ali je već u narednom servis greškama dozvolila Ribakinoj da povrati prednost i šansu da servira za osvajanje prvog seta, što je i iskoristila za 6:4.
Veliku priliku je Ribakina dobila na startu drugog seta, pogađala je linije i stigla do dve brejk lopte, ali je Sabalenka uspela da se odupre napadima i da ne dozvoli rani brejk koji bi praktično bio uvod u poraz.
© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeArina Sabalenka i Jelena Ribakina
Arina Sabalenka i Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Arina Sabalenka i Jelena Ribakina
Sa takvom energijom ušla je Beloruskinja i u naredni, ali je promašaj iz forhenda omogućio Ribakinoj da odbrani svoj servis-gem, što nije bio slučaj u četvrtom kada je Sabalenka stekla prednost.
Usledili su nizovi komplikovanih gemova, igralo se na razliku, grešilo, pogađalo, „pucalo“ je na sve strane, u osmom gemu je Ribakina spasla dve set lopte za Sabalenku, ali nije uspela treću u devetom gemu, za 6.3 i izjednačenje.
Nisu popuštale rivalke na startu odlučujućeg seta, nizali su se fenomenalni udarci i poeni, potpuno su izjednačene bile Ribakina i Sabalenka, bilo je propuštenih i brejk šansi i prednosti, ali je posle šest gemova i ukupno dva sata igre bilo 1:1 u setovima, 3:3 u gemovima.
Sedmi gem je doneo i prvi brejk, popustila je Ribakina pod silovitim naletima Sabalenke i izgubila svoj servis-gem, a Beloruskinja je zatim brutalnim servisima potvrdila veliku prednost.
U desetom gemu je viđena spektakularna borba, Ribakina se našla pod velikim pritiskom, uspevala je da se odupre, ali posle tri neutralisane nije uspela i četvrtu meč loptu pa je Beloruskinja osvojila prvu Gren slem titulu u karijeri.
© AP Photo / Mark BakerArina Sabalenka i Jelena Ribakina
Arina Sabalenka i Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Arina Sabalenka i Jelena Ribakina
Direktan prenos ste mogli da pratite na Sputnjiku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
12:15 28.01.2023
6:4, 3:6, 4:6 – Kraj! Titula za Sabalenku!
Fenomenalan ritern Ribakine je poništio očajan bekhend, a Sabalenka se potom revanširala lošim forhendom.
Ribakina nije popuštala, osvojila je naredni poen, ali je ponovo pogrešila i dozvolila izjednačenje.
Silovitim servisom Sabalenka je stigla do meč lopte – šokirala je sve na tribinama duplom servis greškom za izjednačenje, a novom pogođenom linijom dobila je novu priliku da završi meč.
Ribakina je napala drugi servis koji je pogodio liniju, preuzela je kontrolu i ponovo izjednačila da bi zatim briljantnim forhendom stekla brejk priliku, praktično pogodivši liniju.
Neutralisala je Sabalenka opasnost najbržim servisom u duelu, treću meč loptu stekla je posle greške Ribakine i pogođenog vrha mreže, ali ni nju nije iskoristila promašivši forhend za nekoliko centimetara.
Sjajnim servisom i još boljim napadom Sabalenka je dobila i četvrtu priliku koju je i iskoristila za pobedu i titulu!
Sabalenka - Ribakina, Australijan open, finale - Sputnik Srbija
12:03 28.01.2023
6:4, 3:6, 4:5 – Ribakina ostala u meču
Delovalo je da je Sabalenka odustala od ovog gema, ali je ipak nastavila sa razornim udarcima i nije dozvolila brz završetak gema za Ribakinu.
Moskovljanka je ipak forhendom završila deveti gem.
11:59 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:5 – Sigurna Sabalenka!
Surovim riternom Ribakina je ušla u osmi gem, Sabalenka je izjednačila servisom, a na isti način je i preokrenula rezultat.
Napadima na forhend Ribakine Sabalenka je došla do dve gem lopte, prvu je ispucala u aut, a drugu je Ribakina realizovala spektakularnim riternom iz forhenda.
Servis je Beloruskinji doneo novu prednost, a Moskovljanka je opet silovito napala za izjednačenje.
Nije Ribakina uspela da vrati naredni servis, a as udarcem je Sabalenka završila gem.
11:52 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:4 – Sabalenka slomila Ribakinu!
Posle dva dobra poena Ribakina se loše namestila i promašila je forhend, a zatim je usledilo i izjednačenje zahvaljujući briljantnim udarcima Sabalenke.
Surovim forhendom Beloruskinja je stekla brejk loptu, ali je servis ponovo spasao Ribakinu i doneo egal.
Nastavila je Sabalenka sa pritiskom i dobila novu šansu za brejk, ali ni ovu nije iskoristila jer nije uspela da vrati fantastičan servis Ribakine.
I opet je početni udarac Moskovljanke bio neuhvatljiv za rivalku, za prednost, jednako kao i njen bekhend za Ribakinu u narednom udarcu.
Jelena je posustala, dozvolila je novu brejk šansu, nije bilo ni prvog servisa, a surovim napadom Sabalenka je napravila brejk!
11:44 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:3 – Gem bez drame
Savršenim servisima Sabalenka je stekla značajnu prednost i uspela je da je iskoristi bez veće drame.
11:41 28.01.2023
6:4, 3:6, 3:2 – Ribakina sprečila brejk
Fenomenalnim kretanjem Ribakina je omogućila sebi odlične prilike za direktne poene, ali je poljuljala dupla servis greška, prva u meču.
Usledio je promašaj iz forhenda za izjednačenje, a upravo je taj udarac Sabalenki omogućio brejk loptu.
Brutalan prvi servis je spasao Ribakinu, još jedan as joj je doneo prednost, ali je forhend ponovo bio loš – za izjednačenje.
Predivnom kombinacijom Ribakina je stekla novu prednost, žestoko je napadala Sabalenka u narednom i izjednačila, ali je Jelena fenomenalnim bekhendom došla do nove šanse da završi gem, što je i uspela.
11:34 28.01.2023
6:4, 3:6, 2:2 – Sabalenka bez greške
Silovitim riternom Ribakina je otvorila sebi prostor za poen, Sabalenka je hitro odgovorila za izjednačenje, a milimetarski promašaj Jelene doneo je Arini i prvu prednost.
Sigurna je bila Beloruskinja do kraja gema.
11:29 28.01.2023
6:4, 3:6, 2:1 – Žestoke razmene
Maksimalno agresivna je bila Sabalenka, ali je Ribakina sigurnom igrom stigla do gema.
11:26 28.01.2023
6:4, 3:6, 1:1 – Sigurna Sabalenka
Dobar servis gem za Beloruskinju.
11:23 28.01.2023
6:4, 3:6, 1:0 – Servis pomogao Ribakinoj
Dve prilike za gem stekla je Ribakina na startu trećeg seta, ali Sabalenka nije želela lako da se preda.
Ribakina je sve rešila servisom.
11:17 28.01.2023
6:4, 3:6 – Set za Sabalenku!
Pozivnicom na mrežu Sabalenka je „poklonila“ izjednačenje na 30:30, ali je usledio brutalan 11. as udarac u meču za novu set loptu.
Iskoristila je as udarcem iz drugog servisa za vraćanje na nulu!
Sabalenka - Ribakina, Australijan open, finale - Sputnik Srbija
11:13 28.01.2023
6:4, 3:5 – Ribakina ostala u setu!
Duboke lopte Sabalenke su pravile probleme Ribakinoj toliko da je Beloruskinja stigla do dve brejk i set prilike.
As je neutralisao prvu opasnost, a fenomenalna bekhend paralela je bila dovoljna za izjednačenje.
„Prošetala“ je Ribakina Sabalenku u narednom poenu, sve je odbranila i na kraju je savršenim volejem stekla prednost koju nije iskoristila zakucavši lopticu u mrežu.
Servis je ponovo pomogao Moskovljanki da povede i da završi gem.
11:06 28.01.2023
6:4, 2:5 – Ribakina bez prilike za napad
Nije Ribakina uspevala da ukroti servis Sabalenke, više je to činila Beloruskinja svojim greškama, ali se i dobro snalazila čak i u teškim momentima, prebacujući energiju na svoju stranu.
Gem je završila rutinski za veliku prednost.
11:03 28.01.2023
6:4, 2:4 – Veoma komplikovan gem
Ponovo je Sabalenka žestoko ušla u gem, napala je servis Ribakine i stigla do dve brejk lopte, Moskovljanka je prvu neutralisala početnim udarcem, a drugu greškom rivake za izjednačenje.
Surovom razmenom Ribakina je osvojila treći poen u nizu za prednost, pročitala je naredni udarac Sabalenke, ali je napad bio isuviše jak.
Neverovatnim bekhendom Sabalenka je stekla novu brejk loptu, ali je prokockala tu šansu lošim riternom.
Servis je doneo prednost Ribakinoj, loša procena narednog riterna značila i novi egal, naredni početni udarac je završen kao direktan poen, a greška Sabelenke i kraj gema.
10:53 28.01.2023
6:4, 1:4 – Sigurna Sabalenka!
Umesto dve brejk prilike Ribakina je pogodila mrežu za egal, a potom je Sabalenka odličnom kombinacijom stigla do prednosti.
Nije dugo to potrajalo, opet je bilo izjednačeno, a dupla servis greška Beloruskinje dala je Kazahstanki brejk priliku.
Briljantnom bekhend paralelom Sabalenka je neutralisala opasnost uprkos odličnom servisu Ribakine za novi egal, a zatim je došla i do prednosti koju nije iskoristila.
Siguran smeč joj je doneo novu gem loptu, a brutalan as i kraj!
10:45 28.01.2023
6:4, 1:3 – Brejk za Sabalenku!
Kao da se pretplatila Sabalenka na pogađanje linija, u četvrtom gemu je na taj način stigla do brejk prilike, ali je Ribakina na to reagovala as udarcem za izjednačenje.
Pogrešila je forhendom Moskovljanka i dozvolila novu šansu protivnici, žestoko je promašila prvi servis, a posle drugog je promašila ceo teren!
10:38 28.01.2023
6:4, 1:2 – As za miran san
Još jednom velika borba, ponovo izjednačenje i tek posle prednosti Sabalenka je as udarcem završila gem.
10:35 28.01.2023
6:4, 1:1 – Neizvestan gem
Sabalenka je uspela da ukroti servis Ribakine, nizale su se greške na obe strane i stiglo se do izjednačenja.
Beloruskinja je jedan forhend izbacila u aut što je Kazahstanki dalo priliku da završi gem i ona je to iskoristila.
10:29 28.01.2023
6:4, 0:1 – Sabalenka se izvukla iz problema
Savršeno je Ribakina startovala drugi set, pogađala je linije i stavljala pritisak na rivalku na kraju stigavši do dve brejk lopte.
Prvu je Sabalenka neutralisala uz mnogo sreće i pomoć mreže, a drugu uz pomoć same ivice linije.
Dobar servis joj je doneo šansu da završi gem, a sjajnim forhendom je to i uspela.
10:21 28.01.2023
6:4 – Set za Moskovljanku!
Ribakina osvaja prvi set!
Sabalenka - Ribakina, Australijan open, finale - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala