- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ovaj događaj je bez presedana“: Vanredno stanje na Novom Zelandu /video, foto/

© AP Photo / Dean Purcell/New Zealand HeraldAutomobili zarobljeni na putu u Oklandu.
Automobili zarobljeni na putu u Oklandu. - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Tri osobe su poginule, a najmanje jedna se vodi kao nestala nakon što je rekordna količina padavina pogodila Okland, najveći grad na Novom Zelandu, gde je proglašena vanredna situacija.
„Naš prioritet je da osiguramo da stanovnici Oklanda budu bezbedni, da imaju smeštaj, kao i pristup osnovnim uslugama koje su im potrebne“, izjavio je premijer Kris Hipkins, koji je odmah po proglašenju vanredne situaciju doleteo u Okland vojnim avionom.
„Ovo je događaj bez presedana u poslednje vreme“, rekao je Hipkins i naveo da se, prema prognozama, očekuju obilnije kiše, uprkos privremenom prestanku padavina.
Petak je bio najvlažniji dan ikada zabeležen u Oklandu, prema meteorološkim izveštajima, jer je količina kiše koja bi obično padala tokom celog leta pogodila grad u jednom danu.
Zbog padavina, zatvoreni su auto-putevi, a voda je prodrla i u kuće. Tokom noći, stotine ljudi ostalo je zarobljeno na aerodromu u Oklandu, nakon što su otkazani svi letovi, a delovi terminala poplavljeni.
© AP Photo / Hadyen Woodward/New Zealand HeraldPoplave su pokrenule i klizišta.
Poplave su pokrenule i klizišta. - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Poplave su pokrenule i klizišta.
Premijer Novog Zelanda je naveo da je oko 3.500 domova ostalo bez struje, ali da je snabdevanje električnom energijom ponovo uspostavljeno u većini mesta.
Vatrogasna služba i služba hitne pomoći Novog Zelanda saopštile su da je osoblje primilo više od 2.000 hitnih poziva i da su ekipe reagovale u više od 700 situacija.
Prema navodima lokalnih zvaničnika, spaseno je 126 osoba koje su bile zarobljene u kućama ili automobilima.
© AP Photo / Elizabeth Binning/New Zealand HeraldPosledice nevremena na Novom Zelandu.
Posledice nevremena na Novom Zelandu. - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Posledice nevremena na Novom Zelandu.
Zbog nevremena otkazan je i koncert britanskog muzičara Eltona Džona u Oklandu, na kojem se u petak očekivalo oko 40.000 ljudi. Kako je saopšteno, ni drugi koncert planiran za subotu neće biti održan, preneo je AP.
„Er Novi Zeland“ saopštio je da su ponovo uspostavljeni domaći letovi u i iz Oklanda, ali još nije izvesno kada će se nastaviti međunarodni vazdušni saobraćaj.
Uprava za hitne slučajeve Oklanda objavila je da su severni, severozapadni i zapadni delovi grada pogođeni velikim poplavama, kao i da se očekuje pogoršanje situacije i da se otvara centar za smeštaj evakuisanog stanovništva u Zapadnom Oklandu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala