- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Umetnost iznad svega | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Kakvo značenje danas isijava slogan „Umetnost iznad svega“ pod kojim se odigrava 16. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, u kakvom su odnosu umetnost i sloboda i zašto u današnjem svetu nema nekog ko bi, kao Emil Zola, ustao u odbranu nevinog čoveka – o svemu tome govori osnivač festivala Emir Kusturica.
Da li ga je nagrada za buduće filmove dodatno obavezala na pisanje novog scenarija i režiju nekog budućeg ostvarenja, zašto je tragikomedija drugo ime za njegov autorski rukopis nastao iz osećaja da je život i tužan i žalostan i smešan, za „Orbitu kulture“ otkriva ovogodišnji laureat Kustendorfove nagrade „Drvo života“, proslavljeni dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević.
Šta se krije iza zastrašujućeg Plana 75, kako zvuči poruka „star si, umri“ otkriva japanska rediteljka Čije Hajakava koja u istoimenom filmu otkriva tamnu stranu priče o eutanaziji.
Jesmo li zaboravili Soju Jovanović, pozorišnu, filmsku i tv rediteljku koja je duže od pola veka svoj rad ugrađivala u temelje srpske modernosti – od Beogradskog dramskog čiji je bila jedan od osnivača, Nušićijade, do mjuzikala čiji je i danas zaštitni znak, kako je unuka slavnog Paje Jovanovića ostala čak i bez valjane monografije i da li je vreme da se ta nepravda ispravi – neka su od pitanja za dramaturga Aleksandru Milošević, autorku izložbe „Soja Jovanović – pozorišno delo“ , postavke koja je povodom veka od rođenja i 20 godina od smrti velike rediteljke otvorena u Muzeju pozorišne umetnosti.
Kako su iz naše nacionalne istorije skrajnuti despot Đurađ Branković i priča o sudbini njegovog rukopisnog blaga iz dvorske biblioteke, ima li nade da se knjige odnete iz Smedereva nakon pada 1459. i potom rasute po svetu vrate, makar i u digitalnom obliku – objašnjava direktorka Narodne biblioteke u Smederevu Marina Lazović koja za Sputnjik otkriva šta se sve nalazilo u našoj najvećoj srednjovekovnoj dvorskoj biblioteci čiji je vlasnik bio Đurađ Branković.
O izložbi fotografija „Trag u vremenu – moć prošlog trenutka“ jedinstvenom fotodokumentu vremena od 1999. do 2022. godine ali i o objektivom ispričanoj priči o sudbinama malih ljudi kojima se ubrzano događala istorija – razgovaramo sa njenim autorom, fotografom Zoranom Jovanovićem.
Gost „Orbite kulture“ je i ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade kritike za roman godine, pesnikinja Danica Vukićević, autorka nagrađenog romana „Unutrašnje more“.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Umetnost iznad svega | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala