- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

"Glupi" telefoni i pametna deca – rubikove kocke zamenile ekrane

CC0 / / Škola – ilustracija
Škola – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Nakon što je još jedna školska godina započela učestalom upotrebom mobilnih telefona i pametnih satova u toku nastave i sve rasprostranjenijom pojavom digitalnog vršnjačkog nasilja, kolektiv osnovne škole „Ratko Mitrović“ doneo je odluku o zabrani mobilnih telefona ne samo u toku nastave već za čitavo vreme boravka u zgradi škole i školskom dvorištu.
Nakon što su u toj beogradskoj školi tim za zdravlje i bezbednost i stručni aktiv za razvojno školsko planiranje razgovarali o preduzimanju koraka ka sprečavanju širenja digitalnog vršnjačkog nasilja i ometanja nastave korišćenjem mobilnih telefona, došlo se na ideju o potpunom ukidanju telefona u i van učionica.

U toku prvog polugodišta smo primetili da deca koriste telefone u većoj meri nego inače. Imali smo nekoliko vaspitno-disciplinskih postupaka za korišćenje telefona na časovima u toku nastave a veliki problemi su nastajali za vreme odmora kada deca koriste telefon i fotografišu ili snimaju svoje drugare što naravno nije dozvoljeno, rekla je za Sputnjik direktorka OŠ „Ratko Mitrović“ Svetlana Milutinović.

© Sputnik / Milica Trklja / Svetlana Milutinović, direktor OŠ "Ratko Mitrović"Svetlana Milutinović, direktor OŠ "Ratko Mitrović"
Svetlana Milutinović, direktor OŠ Ratko Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Svetlana Milutinović, direktor OŠ "Ratko Mitrović"
Prilikom izlaganja predloga nastavničko veće se apsolutno saglasilo sa njegovim sadržajem i zaključili su da bi takva odluka bila najbolja kako za decu tako i za zaposlene u cilju nesmetanog održavanja nastavnog procesa ali i socijalizacije dece koja bi u tom slučaju vreme između časova provodila razgovarajući i družeći se.
Bilo je pokušaja i u drugim srpskim školama da se ukine korišćenje telefona ali su se oni odnosili samo na njihovo korišćenje za vreme nastave. OŠ „Ratko Mitrović“ je otišla korak dalje i zabranila ih potpuno – do izlaska iz školskog dvorišta. Roditelji su većinski podržali ovu inicijativu.
© Sputnik / Milica Trklja / Crtež osnovca iz OŠ "Ratko Mitrović"Crtež osnovca iz OŠ "Ratko Mitrović"
Crtež osnovca iz OŠ Ratko Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Crtež osnovca iz OŠ "Ratko Mitrović"

Mi imamo 588 učenika i od početka drugog polugodišta četvoro njih je prekršilo pravilo i telefoni su im bili oduzeti. Ja sam obavestila odeljenske starešine koje su pozvale roditelje, roditelji su došli u školu i razgovarali smo. Oni shvataju našu dobronamernost, dobili su naravno detetov telefon koji su odneli kući.

Ideja jeste da svako dete ima pravo na dve opomene zbog nedozvoljenog korišćenja mobilnih telefona, nakon čega će uslediti upis u elektronski dnevnik a zatim će se sprovesti aktivnosti pojačanog vaspitnog rada. Na samom kraju bi sledila i smanjena ocena iz vladanja.

Ovih dana sam razgovarala sa učenicima, bili smo u hodnicima zajedno za vreme odmora, na časovima i ono što je pozitivno jeste da deca dobro reaguju na ovu odluku, sviđa im se to i naravno u jednom trenutku su shvatili da mogu više vremena da provode razgovarajući sa drugarima. Oni su sad počeli da donose u školu rubikove kocke, karte, čitaju stripove, knjige su im u rukama, nisu telefoni, oduševljeno kaže direktorka Milutinović.

Školski psiholog Gordana Blažović takođe podržava ovu odluku, napominjući da sve ima svoju dobru i lošu stranu ali da razlozi koji govore u prilog zabrani telefona daleko prevazilaze eventualne mane. Ona je mišljenja da izbegavanje neke situacije i represivne mere neće uticati na promenu stava kod dece ali da će deca sama vremenom uvideti da im se odlaganjem mobilnih telefona pružaju neki drugi, za njih do sada neistraženi horizonti.
© Sputnik / Milica Trklja / Goradana Blažović, školski psiholog u OŠ "Ratko Mitrović"Goradana Blažović, školski psiholog u OŠ "Ratko Mitrović"
Goradana Blažović, školski psiholog u OŠ Ratko Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Goradana Blažović, školski psiholog u OŠ "Ratko Mitrović"

Biće na neki način prinuđeni da više komuniciraju, da se više druže, da na tim nekim socijalnim stvarima provode vreme i naravno da razvijaju prave socijalne veštine a ne samo socijalne veštine na društvenim mrežama, kaže Blažovićeva.

Deca će biti usmerenija jedni na druge i uvideće određenu stranu života koja im je digitalnim vremenom u kojem su rođeni uskraćena.

Puno dece donosi rubikovu kocku u školu, donose karte, donose sličice zato što jedan broj učenika prosto mora nešto da radi. Većina dece provodi svaki slobodan trenutak na mobilnom telefonu veliki broj dece igra igrice i navikli su na sve takve brze adrenalinske aktivnosti koje se brzo smenjuju i onda prosto moraju nešto rukama da rade.

O negodovanju roditelja psiholog kaže da ga je naravno bilo ali pretežno iz naizgled praktičnih razloga poput tog da neće moći da se dogovore sa decom oko vremena i mesta nalaženja, međutim, kada im je argumentovano objašnjeno da je uvođenje sporne prakse u interesu njihove dece i da ne predstavlja nikakvu kaznu, prihvatili su.
© Sputnik / Milica Trklja / Crtež osnovca iz OŠ "Ratko Mitrović"Crtež osnovca iz OŠ "Ratko Mitrović"
Crtež osnovca iz OŠ Ratko Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Crtež osnovca iz OŠ "Ratko Mitrović"
O sprovođenju odluke će se postarati dežurni nastavnici koji se ionako već nalaze u hodnicima, učionicama i dvorištu, nadgledajući decu. Od početka sprovođenja zabrane mobilnih telefona u OŠ „Ratko Mitrović“ prošlo je svega nekoliko dana, ali zaposleni tvrde da je razlika već primetna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala